Dieta przy zapaleniu stawów - jaka dieta na stawy?
Dieta przy zapaleniu stawów
Twoja codzienna dieta ma znaczący wpływ na to, jak sprawnie możesz się poruszać. Odpowiedni jadłospis, może przyczynić się do złagodzenia stanu zapalnego w stawach,a także zmniejszenia dolegliwości.Co jeść, by pomóc stawom?
Tłuste ryby morskie (śledź, makrela, sardynki, tuńczyk) - ryby są bogatym źródłem wapnia, białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki te regenerują stawy oraz poprawiają ich ruchomość. Ryby jedz 5 razy w tygodniu.Chude mięso oraz wędliny i drób - bogate w białko, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B. Pomogą utrzymać Ci stawy w dobrej kondycji. Warto je jeść 3 razy w tygodniu.
Jaja - źródło wysokowartościowego białka oraz pierwiastków dobrych dla stawów. Jajka zjadaj 2 razy w tygodniu.
Produkty zbożowe, warzywa, owoce - źródło wielu witamin (C, z grupy B) oraz bioflawonoidów, które wymiatają z organizmu szkodliwe wolne rodniki i biorą udział w wytwarzaniu kolagenu, który buduje stawy. Jedz codziennie 5 porcji.
Odtłuszczone produkty mleczne (mleko, twaróg, jogurt, kefir) - dostarczą Ci białka, wapnia, a także witamin A i D, które szczególnie potrzebne są organizmowi, gdy bolą stawy. Zjadaj 3 porcje dziennie.
Kurkuma, imbir, goździki, anyż - to przyprawy o działaniu przeciwzapalnym. Pomogą także w zmniejszeniu obrzęku i złagodzą ból stawów. Warto regularnie dodawać je do potraw.
Woda mineralna, herbaty owocowe i ziołowe, soki warzywne - przyczynią się do zmniejszenia stanu zapalnego w stawach. Pij codziennie 6-8 szklanek.
Jedzenie, które może zaszkodzić stawom
Jeżeli będziesz źle się odżywiał, to doprowadzi to do rozwoju takich schorzeń, jak:
- reumatyzm, zwyrodnień, osteoporozy.
Tłuste wędliny, mięso oraz drób - zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, a one sprzyjają utrzymywaniu się stanu zapalnego w stawach.
W ogóle powinno się zrezygnować z produktów, które mają widoczny tłuszczyk: mielonki, kaszanki, pasztetowa, parówki, baleron, karkówka, golonki, kaczki i gęsi.
Tłusty nabiał (ser żółty, pleśniowy, topiony, homogenizowany, tłusta śmietana i mleko): zawierają składniki przyczyniające się do wytwarzania w organizmie substancji pro-zapalnych.
Pokarmy przetworzone ( w proszku, paczkowane z długim terminem przydatności do spożycia np. fast-foody): posiadają konserwanty oraz barwniki chemiczne, a one sprzyjają powstawaniu wolnych rodników, które niszczą stawy.
Sól - odpowiada ona za zatrzymywanie się wody w organizmie, co nasila obrzęki stawów. Warto zastąpić ją np. majerankiem lub tymiankiem.
Pamiętaj! Zapobiegniesz niebezpiecznym zmianom w układzie kostnym, gdy:Warto urozmaić swój jadłospis. Dostarczysz wtedy organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Warto też kontrolować swoją wagę, by stawy nie dźwigały zbędnych kilogramów.
- dostarczysz organizmowi pierwiastków, które są budulcem dla kości - wapń, magnez, oraz potas (w pokarmach i preparatach).
- będziesz codziennie się gimnastykował i chodził na spacery,
- zapobiegał urazom, np. nosząc odpowiednie obuwie, unikając fizycznych przeciążeń.
Skuteczny sposób na reumatoidalne zapalenie stawów i prawie wszystkie, pozornie nieuleczalne choroby...
Kliknij i sprawdź»
Komentarze
Prześlij komentarz