Jaka dieta w chorobach nerek - choroby nerek i dieta
Dieta w chorobach nerek
Przyczyną nieprawidłowego działania nerek może być np. zakażenie bakteryjne lub choroba, np. cukrzyca. Chore nerki nie są w stanie usunąć z krwi i wydalić z moczem toksycznych produktów przemiany materii.Uwaga! W skrajnych przypadkach potrzebna jest dializa (zewnętrzne oczyszczanie). Chory koniecznie musi być pod opieką lekarza nefrologa. Dieta jest jedynie dodatkiem do specjalistycznego leczenia.
Zasady diety w chorobach nerek
Dieta powinna zawierać jak najmniej białka zwierzęcego, które należy zastąpić białkiem roślinnym.Uwaga! Z lekarzem należy uzgodnić, ile płynów dziennie można pić i czy wolno używać soli.
Produkty zalecane w diecie
- mleko, biały ser;
- czerstwe pieczywo, kasze;
- chude mięso, wędliny, ryby;
- jaja gotowane na miękko, na parze, w koszulkach;
- gotowane ziemniaki;
- masło, olej sojowy, słonecznikowy i rzepakowy, oliwa, margaryna;
- warzywa i owoce;
- cukier, miód, dżem bez pestek;
- kompoty, kisiele, budynie;
- przyprawy: cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, majeranek, sól w ilościach dozwolonych przez lekarza,;
- herbata, soki.
Produkty zabronione w diecie
- świeże pieczywo, mąki (z wyjątkiem ziemniaczanej);
- sery żółte, topione, smalec, słonina, boczek, margaryna;
- mięso peklowane, wędzone i konserwowane, wędliny;
- frytki, placki ziemniaczane;
- alkohol, ostre przyprawy.
Przykładowy jadłospis w diecie niskobiałkowej
I śniadanie
Pieczywo
niskobiałkowe, niskosodowe (100 g) z masłem (15 g), pasta z twarogu
tłustego i koperku (50 g), dżem (30 g), herbata z cytryną (10 g cukru)
II śniadanie
Pieczywo
niskobiałkowe ( 50 g ) z margaryną roślinną (15 g) Sałatka jarzynowa
(ziemniaki 50 g, marchewka 50 g, pietruszka 15 g, seler 15 g, jabłko 20
g, cukier 5 g, zielona pietruszka) z majonezem (15 g)
Obiad
Zupa
kminkowa z grzankami (250 ml, włoszczyzna 50 g, kminek 5 g, mąka
skrobiowa 5 g, mleko 50 ml, bułka niskobiałkowa niskosodowa na grzanki
30 g) Kabaczek (200 g) faszerowany ryżem (50 g suchego) i mięsem (50 g)
+ oliwa z oliwek 10 g,
Podwieczorek
Kisiel z truskawek 250 ml (truskawki 100 g, mąka ziemniaczana 20 g, cukier 10 g) ze śmietanką (20 g)
Kolacja
Pieczywo
niskobiałkowe, niskosodowe (100 g) z margaryną roślinną (15 g), miód
(50 g), Przecier ze śliwek (100 g) Kawa z mlekiem (mleko 200 ml, cukier
10 g)
Przykładowy jadłospis w diecie ziemniaczanej
I śniadanie
Ziemniaki
pieczone z masłem i pieprzem ziołowym (ziemniaki 200 g, masło 20 g),
pomidor bez skórki (50 g), Herbata z cytryną (cukier 10 g)
II śniadanie
Kisiel owocowy (cukier 15 g)
Obiad
Talarki
z ziemniaków zapiekane (ziemniaki 300 g, olej 10g,koperek), puree z
kalafiora (kalafior 100g, masło 10 g), Woda z syropem owocowym
Podwieczorek
Sałatka z ziemniaków (ziemniaki 200 g, jabłko 50 g, cebula 20 g, olej 10 g)
Kolacja
Knedle z jabłkami z masłem (15 g)
Herbata miętowa (cukier 10 g)
Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?
Komentarze
Prześlij komentarz