Jaka dieta w chorobach nerek - choroby nerek i dieta

Dieta w chorobach nerek

Przyczyną nieprawidłowego działania nerek może być np. zakażenie bakteryjne lub choroba, np. cukrzyca. Chore nerki nie są w stanie usunąć z krwi i wydalić z moczem toksycznych produktów przemiany materii.
Uwaga! W skrajnych przypadkach potrzebna jest dializa (zewnętrzne oczyszczanie). Chory koniecznie musi być pod opieką lekarza nefrologa. Dieta jest jedynie dodatkiem do specjalistycznego leczenia.

 Zasady diety w chorobach nerek

Dieta powinna zawierać jak najmniej białka zwierzęcego, które należy zastąpić białkiem roślinnym.
Uwaga! Z lekarzem należy uzgodnić, ile płynów dziennie można pić i czy wolno używać soli.

Produkty zalecane w diecie

  • mleko, biały ser;
  • czerstwe pieczywo, kasze;
  • chude mięso, wędliny, ryby;
  • jaja gotowane na miękko, na parze, w koszulkach;
  • gotowane ziemniaki;
  • masło, olej sojowy, słonecznikowy i rzepakowy, oliwa, margaryna;
  • warzywa i owoce;
  • cukier, miód, dżem bez pestek;
  • kompoty, kisiele, budynie;
  • przyprawy: cukier, sok z cytryny, koperek, kminek, majeranek, sól w ilościach dozwolonych przez lekarza,;
  • herbata, soki.

Produkty zabronione w diecie

  • świeże pieczywo, mąki (z wyjątkiem ziemniaczanej);
  • sery żółte, topione, smalec, słonina, boczek, margaryna;
  • mięso peklowane, wędzone i konserwowane, wędliny;
  • frytki, placki ziemniaczane;
  • alkohol, ostre przyprawy.

Przykładowy jadłospis w diecie niskobiałkowej 

I śniadanie

Pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe (100 g) z masłem (15 g), pasta z twarogu tłustego i koperku (50 g), dżem (30 g), herbata z cytryną (10 g cukru)

II śniadanie

Pieczywo niskobiałkowe ( 50 g ) z margaryną roślinną (15 g) Sałatka jarzynowa (ziemniaki 50 g, marchewka 50 g, pietruszka 15 g, seler 15 g, jabłko 20 g, cukier 5 g, zielona pietruszka) z majonezem (15 g)

Obiad

Zupa kminkowa z grzankami  (250 ml, włoszczyzna 50 g, kminek 5 g, mąka skrobiowa 5 g, mleko 50 ml, bułka niskobiałkowa niskosodowa na grzanki 30 g) Kabaczek (200 g) faszerowany ryżem (50 g suchego) i mięsem (50 g)  + oliwa z oliwek 10 g,

Podwieczorek

Kisiel z truskawek  250 ml (truskawki 100 g, mąka ziemniaczana 20 g, cukier 10 g)  ze śmietanką (20 g)

Kolacja

Pieczywo niskobiałkowe, niskosodowe (100 g) z margaryną roślinną (15 g), miód  (50 g), Przecier ze śliwek (100 g) Kawa z mlekiem (mleko 200 ml, cukier 10 g)

Przykładowy jadłospis w diecie ziemniaczanej

I śniadanie

Ziemniaki pieczone z masłem i pieprzem ziołowym (ziemniaki 200 g, masło 20 g), pomidor bez skórki (50 g), Herbata z cytryną (cukier 10 g)

II śniadanie

Kisiel owocowy (cukier 15 g)

Obiad

Talarki z ziemniaków zapiekane (ziemniaki 300 g, olej 10g,koperek), puree z kalafiora  (kalafior 100g, masło 10 g),  Woda z syropem owocowym

Podwieczorek

Sałatka z ziemniaków (ziemniaki 200 g, jabłko 50 g, cebula 20 g, olej 10 g)

Kolacja

Knedle z jabłkami z masłem (15 g)
Herbata miętowa (cukier 10 g)

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Komentarze

Popularne posty