Jaka dieta w hipercholesterolemii?
Dieta w hipercholesterolemii
Hipercholesterolemia jest jednym z najlepiej poznanych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, które powstają na tle miażdżycy.Celem leczenia schorzenia jest osiągnięcie jak najniższego stężenia cholesterolu całkowitego (najlepiej poniżej 200 mg/dl) i jak najniższego stężenia cholesterolu LDL.
Uwaga! Prawidłowa dieta jest jedną najważniejszych metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań, a aktywność fizyczna jest nieodzownym elementem prawidłowego żywienia.Zachowanie proporcji między podażą energii w postaci pożywienia, a jej wydatkowaniem w formie aktywności fizycznej zapobiega i leczy nadwagę i otyłość, istotne czynniki ryzyka miażdżycy oraz cukrzycy typu 2.
Uwaga! Terapii podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi musi towarzyszyć zmiana stylu życia, a przede wszystkim zaprzestanie palenia tytoniu.Dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranej diety, czyli gdy spożycie:
- kwasów tłuszczowych nasyconych jest nie większe niż 7% energii;
- cholesterolu pokarmowego nie większe niż 200 mg/dziennie;
- rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego nie mniej niż 10 g/dziennie;
- steroli/stanoli roślinnych około 2 g/dziennie;
- a masa ciała zostanie zredukowana o 5 kg;
Uwaga! Jeśli właściwa dieta nie spowoduje osiągnięcia zamierzonego celu leczenia potrzebna będzie farmakoterapia, która nie powinna już być przerywana.
Przykładowy jadłospis w hipercholesterolemii
Śniadanie:
Zupa mleczna (1 szklanka mleka 1,5% | 2 łyżki płatków owsianych)
Kanapki z rybą wędzoną (2 kromki cienkie chleba żytniego razowego | 20 g wędzonej makreli | 1/2 dużej papryki)
II śniadanie:
Jogurt owocowy 9150 g) | 1 średnie jabłko
Obiad:
Zupa fasolowa (50 g fasoli białej | 60 g włoszczyzny | 50 g ziemniaków | 1 łyżeczka oleju)
Gulasz cielęcy (80 cielęciny | 5 g mąki | 1 łyżeczka oleju )
Kasza gryczana (40 g)
Surówka (1 średni pomidor | 1 średnia sałata | 20 g kiełków | 1 łyżeczka oliwy z oliwek)
Woda mineralna
Podwieczorek:
Sałatka owocowa (50 g brzoskwini | 50 g banana | 50 g jabłka | 15 g orzechów włoskich)
Kolacja:
Kanapki (2 kromki chleba pełnoziarnistego | 2 płaskie łyżeczki margaryny | 20 g polędwicy sopockiej |
Kolba kukurydzy gotowanej (200 g)
W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?
Zdrowe odżywianie i jego...
Komentarze
Prześlij komentarz