Jaka dieta w hipercholesterolemii?

Dieta w hipercholesterolemii

Hipercholesterolemia jest jednym z najlepiej poznanych czynników ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, które powstają na tle miażdżycy.

Celem leczenia schorzenia jest osiągnięcie jak najniższego stężenia cholesterolu całkowitego (najlepiej poniżej 200 mg/dl) i jak najniższego stężenia cholesterolu LDL.
Uwaga! Prawidłowa dieta jest jedną najważniejszych metod profilaktyki miażdżycy i jej powikłań, a aktywność fizyczna jest nieodzownym elementem prawidłowego żywienia. 
Zachowanie proporcji między podażą energii w postaci pożywienia, a jej wydatkowaniem w formie aktywności fizycznej zapobiega i leczy nadwagę i otyłość, istotne czynniki ryzyka miażdżycy oraz cukrzycy typu 2. 
Uwaga! Terapii podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi  musi towarzyszyć zmiana stylu życia, a przede wszystkim zaprzestanie palenia tytoniu. 
Dzięki zastosowaniu odpowiednio dobranej diety, czyli gdy spożycie:
  • kwasów tłuszczowych nasyconych jest nie większe niż 7% energii;
  • cholesterolu pokarmowego nie większe niż 200 mg/dziennie;
  • rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego nie mniej niż 10 g/dziennie;
  • steroli/stanoli roślinnych około 2 g/dziennie;
  • a masa ciała zostanie zredukowana o 5 kg;
możliwe jest obniżenie stężenia "złego cholesterolu" LDL w krwi nawet o 20-35%.
Uwaga! Jeśli właściwa dieta nie spowoduje osiągnięcia zamierzonego celu leczenia potrzebna będzie farmakoterapia, która nie powinna już być przerywana.

Przykładowy jadłospis w hipercholesterolemii

Śniadanie:

Zupa mleczna (1 szklanka mleka 1,5% | 2 łyżki płatków owsianych)

Kanapki z rybą wędzoną (2 kromki cienkie chleba żytniego razowego | 20 g wędzonej makreli | 1/2 dużej papryki)

II śniadanie:

Jogurt owocowy 9150 g) | 1 średnie jabłko

Obiad:

Zupa fasolowa (50 g fasoli białej | 60 g włoszczyzny | 50 g ziemniaków | 1 łyżeczka oleju)

Gulasz cielęcy (80 cielęciny | 5 g mąki | 1 łyżeczka oleju )

Kasza gryczana (40 g)

Surówka (1 średni pomidor | 1 średnia sałata | 20 g kiełków | 1 łyżeczka oliwy z oliwek)

Woda mineralna

Podwieczorek:

Sałatka owocowa (50 g brzoskwini | 50 g banana | 50 g jabłka | 15 g orzechów włoskich)

Kolacja:

Kanapki (2 kromki chleba pełnoziarnistego | 2 płaskie łyżeczki margaryny | 20 g polędwicy sopockiej |

Kolba kukurydzy gotowanej (200 g)

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty