Jaka dieta w leczeniu miażdżycy - miażdżyca i dieta


Miażdżyca - dieta i zalecenia

Miażdżyca jest przyczyną wielu chorób w obrębie naczyń krwionośnych, a szczególnie tętniczych - zarówno obwodowych, jak i wieńcowych serca.

Choroba wiąże się z zaburzeniem przemiany materii w ustroju, szczególnie tłuszczów. 

Uwaga! Jednym z objawów miażdżycy może być podwyższony poziom cholesterolu we krwi.

Miażdżyca jest chorobą, która "powstaje" przede wszystkim wskutek złego ożywiania, ale wpływają na nią także inne czynniki.

Dla przykładu przyjrzyjmy się czynnikom, które powodują zawał serca:
  • zaprzestanie palenia papierosów - w 5 lat od rzucenia papierosów zmniejsza się ryzyko zawału serca o 50-70%;
  •  redukacja poziomu cholesterolu w w surowicy krwi o 1% zmniejsza ryzyko zawału serca o 2-3%;
  • w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi redukcja rozkurczowego ciśnienia o każdy 1 mm Hg powoduje zmniejszenie ryzyka o 2-3%;
  • aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko zawału serca o 45%;
  • utrzymanie prawidłowej wagi ciała zmniejsza ryzyko zawału serca o 35-45%.

Zioła zalecane przy miażdżycy

Sklerosan - 1-2 razy dziennie po szklance naparu przygotowanego z 1 łyżeczki tych ziół.

Alliofil - 2 razy dziennie po 2 drażetki.

Alliostabil - 3 razy dziennie po 20-30 kropli w kieliszku wody lib mleka.

Fitoren - 2 razy dziennie po pół łyżeczki do herbaty.

Mieszanka ziołowa:

kora kasztanowca 100 g
ziele serdecznika 100 g
ziele krwawnika 100 g
ziele ruty 50 g
ziele rdestu ptasiego 50 g
kwiat słonecznika 50 g
liść melisy 50 g
owoc kminku 50 g
korzeń waleriany 50 g
kwiatostan głogu 50 g

Przygotowanie: zmieszaj ze sobą zioła i przechowuj je w torbie papierowej. Wsyp łyżkę na szklankę wrzącej wody i parz pod przykryciem 20-20 minut. Przecedź.

Dawkowanie: pij ciepłe 3 razy dziennie między posiłkami.

Kuracje ziołowe w leczeniu miażdżycy

Stosuj odwar z ziela skrzypu polnego: 1 łyżkę skrzypu zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu 30 minut. Następnie odcedź. 

Dawkowanie: pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki.

Wyciśnij sok ze świeżego ziela skrzypu i pij 2 razy dziennie po 1 łyżce. 

Zażywaj dolomit 2-6 tabletek dziennie po posiłku. 

Przygotuj odwar z liści poziomki (może być z owocami): zalej je szklanką wody i gotuj 3-5 minut, a następnie przykryj i parz 10 minut. Odcedź. 

Dawkowanie: pij 3 razy dziennie po pół szklanki. 

Przygotuj mieszankę ziół: 3 dag ziela jemioły, 8 dag ziela dziurawca, 2 dag ziela świetlika, 8 dag liści czarnej jagody, 5 dag liści poziomki.

Po dokładnym wymieszaniu zioła przesyp dl szklanego słoika lub papierowej torby.

2 łyżki tej mieszanki zalej 2 szklankami przegotowanej, lekko ciepłej wody i pozostaw na 12 godzin. Przecedź. 

Dawkowanie: pij 2 razy dziennie po 1 szklance. 

Zioła Sklerosan stosuj według przepisu na opakowaniu. 

3 łyżeczki wiesiołka zmiel i spożywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce po lub w czasie posiłku - obficie popijając. 

Dieta w leczeniu miażdżycy

Z diety należy wyeliminować:
  • słodycze, cukier, ciastka, a także używki - papierosy, alkohol w każdej postaci (piwo i wino też), kawę prawdziwą, bo zwiększa znacznie poziom tzw. złego cholesterolu, gdyż zawiera czynnik lipidowy, powoduje częstoskurcz, a nawet arytmię, podnosi ciśnienie krwi).
Należy też pić odtłuszczone mleko, które dostarczy organizmowi wapnia i białka i spożywać 2-3 razy w tygodniu ryby morskie (tłuste).
Uwaga! Należy unikać tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. 
Do tego czosnek, który jest stosowany w schorzeniach kardiologicznych oraz w innych stanach - profilaktycznie i leczniczo.
Uwaga! Czosnek to niemal panaceum. Leczy i zapobiega wielu patologiom. 

Dieta na wysoki cholesterol

Odpowiednia tutaj dietą, będzie tak, która obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, a podnosi poziom "dobrego" - HDL. Dlatego najbardziej odpowiednia będzie dieta śródziemnomorska, czyli zwyczaje żywieniowe Greków czy Włochów.

Jadają oni niewielkie ilości pokarmów, które zawierają tłuszcze nasycone - źródło LDL, a w ich pożywieniu można znaleźć dużo źródeł tłuszczów nienasyconych (roślinnych), a one powodują wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.

Warto poznać podstawowe produkty, które należy unikać oraz produkty zdrowe z punktu widzenia cholesterolu.
Uwaga! Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi powinny w ogóle unikać tłuszczy w pokarmach w każdej postaci.

Co można jeść, a czego nie można przy wysokim poziomie cholesterolu?

Po prostu wystarczy ograniczyć niektóre potrawy, a w zamian jadać inne, które w wielu przypadkach są mniej kaloryczne i pomogą przy okazji pozbyć się zbędnych kilogramów. 

I dzięki temu nie tylko serce będzie zdrowe, ale także całe ciało.

Czego nie jeść

Co jeść

Mięs zawierających cholesterol: tłuste mięsa,boczek, parówki, kiełbasa salami i inne wędliny wędliny, wątróbka, podroby, konserwy mięsne , tluszcz i skóra z drobiu


Chude mięso (np. kurczaki) i chudą wędlinę (np. polędwicę). Niektóre ryby np. łosoś, tuńczyk, makrela zawierają omega 3 - kwasy tłuszczowe, które wg. Specjallistów zapobiegają powstawaniu choroby wieńcowej serca.

Należy unikać potraw smażonych na maśle, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym, czy kukurydzianym oraz na margarynach twardych (służących do smażenia).

Dotyczy to również posiłków sprzedawanych komercyjne takich jak hamburgery, frytki czy chipsy, gdyż zawierają one tłuszcze w formie trans, które również powodują wzrost cholesterolu LDL we krwi.

Do smażenia lepsze są oleje oliwkowe i rzepakowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegają utlenianiu.

Osoby o podwyższonym cholesterolu i cierpiące na miażdżycę powinni w ogóle unikać smażonych potraw.

Powinny zamiast tego spożywać więcej pokarmy gotowane, duszone, bądź pieczone z jak najmniejszą ilością tłuszczu.

Masła

Margaryna miękka (do smarowania pieczywa), w malej ilości.

Jajek

Jedno na tydzień zupełnie wystarcza, wliczając jajka stosowane do przygotowania posiłków.

Pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. śmietany, serów żółtych i topionych, lodów

Aby dostarczać inne niezbędne dla organizmu składniki, unikając obfitych w cholesterol, warto pić nisko-tłuszczowe mleko, jogurty, jeść chudy biały ser. Dzięki temu ogranicza się również ilość spożywanych kalorii. Otyłość jest również jedną z przyczyn wysokiego cholesterolu.

Pieczywa białego

Pieczywo ciemne

Połączenie cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych ma szczególnie silny wpływ na wzrost poziomu cholesterolu.

Bardzo często połączenie takie występuje w słodyczach, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciastkach, lodach i deserach, gdzie cukier łączy się z masłem, śmietaną, mlekiem, margaryną czy jajkami.

Warzywa i owoce są dobrym źródłem witamin E, C i betakarotenu. Te mikroelementy chronią przed utlenianiem cholesterolu. Należy więc jeść dużo warzyw i owoców. Każdego dnia spożywaj duże ilości produktów zbożowych, warzyw, owoców.


Warto też jeść zboża. Warzywa, owoce i zboża, zawierają błonnik, który powoduje obniżenie ilości cholesterolu w organizmie.


Błonnik znajdziemy również w płatkach owsianych, ryżu, kaszy, otrębach. Błonnik wywołuje uczucie sytości, dlatego zalecany jest dla osób odchudzających się.


Aby uzupełniać braki tłuszczu, dobrze jest również jeść w niewielkich ilosciach orzechy, nasiona strączkowe np.. słonecznika lub dyni.


Sprawdzaj na opakowaniach zawartość tłuszczu i cholesterolu.


Pij w niewielkich ilościach czerwone wino.

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty