Co jeść przy wysokim ciśnieniu tętnicznym krwi?

Wysokie ciśnienie tętnicze krwi - co jeść?

Postaw na warzywa, a przed wszystkim na produkty, które są źródłem potasu obniżającego ciśnienie krwi. Należą do nich: żurawina, jarzębina, buraki, cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły, kapusta pekińska, groszek zielony, seler korzeniowy, naciowy, rokitnik.

Ponieważ jedną z przyczyn wysokiego ciśnienia jest nadwaga, zrzuć też kilka kilogramów. Pamiętaj wiec o lekkostrawnych produktach zawierających mało tłuszczów, czyli niskotłuszczowym nabiale i chudym mięsie.

Witamina C w diecie obniżającej ciśnienie krwi

Dobre działanie mają warzywa i owoce z witaminą C, która zapobiega podnoszeniu się ciśnienia i utrzymuje dobry stan naczyń krwionośnych.

Na Twoim talerzu nie może zabraknąć "kwaśnych" produktów: kapusty, cytrusów, porzeczek (zwłaszcza czarnych) oraz papryki.

Zioła w diecie obniżającej ciśnienie krwi 

Doskonale zastąpią sól, która powoduje zatrzymanie wody, a w konsekwencji - wysokie ciśnienie. I tak do mięs pasuje majeranek, estragon, a tymianek poleca się do zup, sosów, ziemniaków, potraw z grochu i fasoli. W daniach rybnych sprawdzi się kolendra, bazylia i szałwia.

Olej w diecie obniżającej ciśnienie krwi 

Zamiast niezdrowych tłuszczów nienasyconych, które występują w produktach pochodzenia zwierzęcego, do diety wprowadź oleje (lniany, rzepakowy, oliwę z oliwek).

Ważne są pestki nasion oleistych (len, sezam, pestki dyni, słonecznika) i ryby morskie (mintaj, morszczuk, sola). Zapewniają elastyczność naczynek, bo są źródłem kwasów omega-3.

Dieta obniżająca ciśnienie krwi 

Co możesz jeść: chude mięso (np. drobiowe) | ryby | chudy nabiał | aronię | cytryny | seler | kapustę | cebulę | czosnek | pietruszkę | pomidory | paprykę | rzodkiewki | kalafiory | szpinak | sałatę | oleje roślinne.

Czego nie wolno: białego pieczywa | słodyczy | tłustego nabiału | mięsa i wędlin | żywności konserwowanej i w proszku.

Przykładowy jadłospis:

Śniadanie: płatki owiane z mlekiem i rodzynkami | kanapka z żółtym serem | pomidor z dymką

Śniadanie II: jogurt z owocami

Obiad: krupnik | potrawka z kurczaka z warzywami | ryż | marchewka z groszkiem | sok pomarańczowy

Kolacja: sałatka z warzyw, ogórka kiszonego i soczewicy | kromka ciemnego pieczywa | sok z warzyw

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty