Co wolno jeść, a czego unikać, by zapobiec cukrzycy?
Cukrzyca... Jak jej zapobiegać?
Najlepszy sposób ochrony przed cukrzycą to utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowa dieta. Zasady tej diety są proste: wprowadź do codziennego menu produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.Uwaga! W ich wyborze pomoże Ci tzw. indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik, który określa, jak szybko po zjedzeniu danego pokarmu podnosi się poziom cukru we krwi.Najlepsze dla Twojego zdrowia będą pokarmy o niskim indeksie (od 0 do 54), bo wolno uwalniają cukier do krwi i zapobiegają jego wahaniom. Dzięki temu dłużej będziesz czuł się syty.
Do produktów tych należą m.in.:
- pieczywo pełnoziarniste;
- otręby owsiane;
- brązowy ryż;
- razowy makaron;
- chudy nabiał;
- drób, a także
- warzywa strączkowe, pomidory, marchew oraz inne jarzyny.
Produkty o średnim indeksie (od 55 do 70 choć w większości są zdrowe, to raczej nie powinieneś objadać się nimi do woli. Są wśród nich m.in. biały makaron i ryż, jogurty i kefiry owocowe (o zawartości tl. 2%), niektóre owoce (brzoskwinie z puszki, banany), gorzka czekolada.
Uwaga! Białe pieczywo, słodkie bułki, fast foody, napoje gazowane, słodycze to produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70). Zawierają sporo cukru. Jeśli często po nie sięgasz, możesz stale odczuwać zmęczenie i mieć napady głodu. Powodowany przez nie nagły wzrost poziomu glukozy we krwi sprzyja tyciu .... i cukrzycy. Jeśli więc chcesz zmniejszyć ryzyko choroby, zrezygnuj z nich.
Cukrzyca: jak rozróżnić dobre i złe węglowodany?
Węglowodany proste to cukry, które szybko są wchłaniane w jelitach i powodują wzrost stężenia glukozy we krwi, a w dłuższej perspektywie - prowadzą do otyłości i cukrzycy.
Należą do nich:
- bogate w fruktozę owoce i miód;
- zawierające laktozę mleko i jego przetwory;
- białe pieczywo;
- wyroby cukiernicze.
Lepiej ich unikać.
Węglowodany złożone trawią się wolniej, dają na dłużej poczucie sytości, nie powodują istotnego wzrostu stężenia glukozy po posiłkach, a wręcz opóźniają wchłanianie cukrów prostych.
Włącz do diety bogate w błonnik:
- pieczywo pełnoziarniste;
- makaron razowy;
- kasze;
- brązowy ryż;
- warzywa i rośliny strączkowe.
Uwaga! Rozwojowi cukrzycy sprzyja oponka wokół talii, bo w otyłości brzusznej tłuszcz gromadzi się bowiem nie tylko pod skórą, ale również w narządach wewnętrznych, a to pogarsza ich pracę. Trzustka nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości insuliny i cukier, zamiast wnikać do komórek, pozostaje we krwi.
W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?
Zdrowe odżywianie i jego...
Komentarze
Prześlij komentarz