Co wolno jeść, a czego unikać, by zapobiec cukrzycy?

Cukrzyca... Jak jej zapobiegać?

Najlepszy sposób ochrony przed cukrzycą to utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowa dieta. Zasady tej diety są proste: wprowadź do codziennego menu produkty, które obniżają poziom cukru, a wystrzegaj się tych, które go podnoszą.
Uwaga! W ich wyborze pomoże Ci tzw. indeks glikemiczny. Jest to wskaźnik, który określa, jak szybko po zjedzeniu danego pokarmu podnosi się poziom cukru we krwi. 
Najlepsze dla Twojego zdrowia będą pokarmy o niskim indeksie (od 0 do 54), bo wolno uwalniają cukier do krwi i zapobiegają jego wahaniom. Dzięki temu dłużej będziesz czuł się syty.

Do produktów tych należą m.in.:
  • pieczywo pełnoziarniste;
  • otręby owsiane;
  • brązowy ryż;
  • razowy makaron;
  • chudy nabiał;
  • drób, a także
  • warzywa strączkowe, pomidory, marchew oraz inne jarzyny.

Produkty o średnim indeksie (od 55 do 70 choć w większości są zdrowe, to raczej nie powinieneś objadać się nimi do woli. Są wśród nich m.in. biały makaron i ryż, jogurty i kefiry owocowe (o zawartości tl. 2%), niektóre owoce (brzoskwinie z puszki, banany), gorzka czekolada.

Uwaga! Białe pieczywo, słodkie bułki, fast foody, napoje gazowane, słodycze to produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70). Zawierają sporo cukru. Jeśli często po nie sięgasz, możesz stale odczuwać zmęczenie i mieć napady głodu. Powodowany przez nie nagły wzrost poziomu glukozy we krwi sprzyja tyciu .... i cukrzycy. Jeśli więc chcesz zmniejszyć  ryzyko choroby, zrezygnuj z nich.

Cukrzyca: jak rozróżnić dobre i złe węglowodany?

Węglowodany proste to cukry, które szybko są wchłaniane w jelitach i powodują wzrost stężenia glukozy we krwi, a w dłuższej perspektywie - prowadzą do otyłości i cukrzycy

Należą do nich:

  • bogate w fruktozę owoce i miód;
  • zawierające laktozę mleko i jego przetwory;
  • białe pieczywo;
  • wyroby cukiernicze.

Lepiej ich unikać. 

Węglowodany złożone trawią się wolniej, dają na dłużej poczucie sytości, nie powodują istotnego wzrostu stężenia glukozy po posiłkach, a wręcz opóźniają wchłanianie cukrów prostych. 

Włącz do diety bogate w błonnik:

  • pieczywo pełnoziarniste;
  • makaron razowy;
  • kasze;
  • brązowy ryż;
  • warzywa i rośliny strączkowe.
Uwaga! Rozwojowi cukrzycy sprzyja oponka wokół talii, bo w otyłości brzusznej tłuszcz gromadzi się bowiem nie tylko pod skórą, ale również w narządach wewnętrznych, a to pogarsza ich pracę. Trzustka nie jest w stanie produkować wystarczającej ilości insuliny i cukier, zamiast wnikać do komórek, pozostaje we krwi.

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty