Dieta bogatoresztkowa w zaparciach - jadłospis diety

Dieta bogatoresztkowa w zaparciach

W przypadku zaparć, tabletkę przeczyszczającą możesz przyjąć doraźnie, gdy jesteś np. w podróży, ale nie sięgaj po nie jednak długofalowo, bo jeszcze bardzie rozleniwisz jelita, a co grosza może to doprowadzić to trwałych zmian ich śluzówki.

Co robić, by usprawnić motorykę jelit?

Zalecenia dietetyczne polegają przede wszystkim na wprowadzeniu diety bogatobłonnikowej oraz  preparatów zawierających błonnik. Źródłem naturalnego błonnika są warzywa, owoce, ciemne pieczywo i otręby.

Uwaga! Optymalna dzienna dawka u osób zdrowych to 20-30 g (porcja 30 g otrąb to 4,5 g błonnika, porcja 90 g makaronu razowego - 9 g, kromka chleba razowego - 2 g). 

Na czczo dobrze jest zjeść kilka suszonych śliwek lub figę namoczoną wieczorem w wodzie. Korzystnie działają probiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną jelita uczestniczącą w trawieniu.

Uwaga! Sama jej obecność wystarcza, by przyspieszyć pracę jelit. Najlepsze źródła: kefir, biojogurt, mleko acidofilne, kiszona kapusta i ogórki, fermentowane produkty sojowe. 

Codziennie warto zjeść 4 łyżki kleiku pszennego i 2 łyżki mielonego siemienia.

Przykład jadłospisu dla diety bogatoresztkowej

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:

•2 kanapki (chleb razowy) z masłem, serem żółtym i pomidorem

•kawa zbożowa

ŚNIADANIE II:

•jabłko

OBIAD:

•zupa ziemniaczana

•gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z ogórków kiszonych, kompot

PODWIECZOREK:


•1 kanapka (chleb razowy) z masłem i wędliną drobiową

•herbata

WTOREK

ŚNIADANIE:


•1 kanapka (chleb razowy) z masłem, szynką wiejską i ogórkiem

•herbata żurawinowa

ŚNIADANIE II:


•banan

OBIAD:


•zupa włoska z makaronem

•pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki z natką pietruszki, brokuły, kompot

PODWIECZOREK:

•ciasto jogurtowe z malinami

•mleko

ŚRODA

ŚNIADANIE:

•grahamka z masłem

•sałatka warzywno-twarogowa

•herbata

ŚNIADANIE II:

•kasza jaglana z suszonymi figami

OBIAD:

•krupnik z ziemniakami

•pieczeń rzymska w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z buraków, kompot

PODWIECZOREK:

•brzoskwinia

•kisiel z otrębami pszennymi

CZWARTEK

ŚNIADANIE:


•1 kanapka (chleb słonecznikowy) z masłem, pieczenią z kurczaka i pomidorem

•herbata malinowa

ŚNIADANIE II:

•marchewka do chrupania

OBIAD:

•zupa grochowa z ziemniakami

•makaron razowy z suszonymi morelami i sezamem, mus z owoców leśnych, kompot

PODWIECZOREK:

•1 kanapka (chleb słonecznikowy) z masłem i pastą jajeczną z rzodkiewką

•herbata

PIĄTEK

ŚNIADANIE:


•bułka z pestkami dyni z masłem, serkiem wiejskim i koperkiem

•herbata

ŚNIADANIE II:

•galaretka z owocami

OBIAD:


•zupa z porów z makaronem

•ryba pieczona w sosie cytrynowym, ryż brązowy, surówka z czerwonej kapusty,
kompot

PODWIECZOREK:

•arbuz

•jogurt waniliowy

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Komentarze

Popularne posty