Dieta bogatoresztkowa w zaparciach - jadłospis diety
Dieta bogatoresztkowa w zaparciach
W przypadku zaparć, tabletkę przeczyszczającą możesz przyjąć doraźnie, gdy jesteś np. w podróży, ale nie sięgaj po nie jednak długofalowo, bo jeszcze bardzie rozleniwisz jelita, a co grosza może to doprowadzić to trwałych zmian ich śluzówki.Co robić, by usprawnić motorykę jelit?
Zalecenia dietetyczne polegają przede wszystkim na wprowadzeniu diety bogatobłonnikowej oraz preparatów zawierających błonnik. Źródłem naturalnego błonnika są warzywa, owoce, ciemne pieczywo i otręby.
Uwaga! Optymalna dzienna dawka u osób zdrowych to 20-30 g (porcja 30 g otrąb to 4,5 g błonnika, porcja 90 g makaronu razowego - 9 g, kromka chleba razowego - 2 g).
Na czczo dobrze jest zjeść kilka suszonych śliwek lub figę namoczoną wieczorem w wodzie. Korzystnie działają probiotyki, które odbudowują naturalną florę bakteryjną jelita uczestniczącą w trawieniu.
Uwaga! Sama jej obecność wystarcza, by przyspieszyć pracę jelit. Najlepsze źródła: kefir, biojogurt, mleko acidofilne, kiszona kapusta i ogórki, fermentowane produkty sojowe.
Codziennie warto zjeść 4 łyżki kleiku pszennego i 2 łyżki mielonego siemienia.
Przykład jadłospisu dla diety bogatoresztkowej
ŚNIADANIE:
•2 kanapki (chleb razowy) z masłem, serem żółtym i pomidorem
•kawa zbożowa
ŚNIADANIE II:
•jabłko
OBIAD:
•zupa ziemniaczana
•gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z ogórków kiszonych, kompot
PODWIECZOREK:
•1 kanapka (chleb razowy) z masłem i wędliną drobiową
•herbata
WTOREK
ŚNIADANIE:
•1 kanapka (chleb razowy) z masłem, szynką wiejską i ogórkiem
•herbata żurawinowa
ŚNIADANIE II:
•banan
OBIAD:
•zupa włoska z makaronem
•pierś z kurczaka panierowana, ziemniaki z natką pietruszki, brokuły, kompot
PODWIECZOREK:
•ciasto jogurtowe z malinami
•mleko
ŚRODA
ŚNIADANIE:
•grahamka z masłem
•sałatka warzywno-twarogowa
•herbata
ŚNIADANIE II:
•kasza jaglana z suszonymi figami
OBIAD:
•krupnik z ziemniakami
•pieczeń rzymska w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z buraków, kompot
PODWIECZOREK:
•brzoskwinia
•kisiel z otrębami pszennymi
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
•1 kanapka (chleb słonecznikowy) z masłem, pieczenią z kurczaka i pomidorem
•herbata malinowa
ŚNIADANIE II:
•marchewka do chrupania
OBIAD:
•zupa grochowa z ziemniakami
•makaron razowy z suszonymi morelami i sezamem, mus z owoców leśnych, kompot
PODWIECZOREK:
•1 kanapka (chleb słonecznikowy) z masłem i pastą jajeczną z rzodkiewką
•herbata
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
•bułka z pestkami dyni z masłem, serkiem wiejskim i koperkiem
•herbata
ŚNIADANIE II:
•galaretka z owocami
OBIAD:
•zupa z porów z makaronem
•ryba pieczona w sosie cytrynowym, ryż brązowy, surówka z czerwonej kapusty,
kompot
PODWIECZOREK:
•arbuz
•jogurt waniliowy
Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?
Komentarze
Prześlij komentarz