Jaka dieta na obniżenie cholesterolu - dieta na cholesterol

Dieta na cholesterol 

Brak cholesterolu w naszym organizmie powodowałby to, że nie funkcjonowałby on normalnie, a to dlatego, że cholesterol bierze udział w tworzeniu hormonów oraz kwasów żółciowych.
Jednak, gdy jest go za dużo, to cholesterol staje się naszym wrogiem.
 
Odkłada się w naczyniach krwionośnych w postaci blaszek miażdżycowych, przez co je zapycha i utrudnia przepływ krwi. 

Warto wiedzieć,że zwykle najwyższy poziom cholesterolu mamy zimą. Powodem jest to, że mniej się ruszamy, a także mamy większy apetyt na wysokokaloryczne tłuste potrawy.

Dlatego warto teraz sięgnąć po produkty, które będą sprzymierzeńcami w walce z
cholesterolem.

Płatki owsiane - owies oraz produkty, które go zawierają są bogate w błonnik, który tworzy w przewodzie pokarmowym specyficzny żel, który ogranicza wchłanianie tłuszczów. Dobrze jest każdego dnia dostarczać organizmowi przynajmniej 10 g błonnika.

Awokado - Zawiera pogromcę
cholesterolu- niacynę (witamina B3). Obniża ona poziom złego cholesterolu nawet o 20-30 %. Oprócz awokado w witaminę B3 bogata jest wątróbka, orzeszki ziemne, chude mięso i ryby, a także zioła: pokrzywa, mięta, liście maliny. Działanie niacyny wzmocni chrom (jajka, jabłka, brokuły).

Czosnek - zawiera allicynę, która wiąże
cholesterol
, a to ułatwia jego wydalanie. 

Zdrowy napój czosnkowy na obniżenie cholesterolu 

Obrane i posiekane 25 ząbków czosnku, zalej sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn oraz litrem przegotowanej zimnej wody. Trzymaj pod przykryciem. Po upłynięciu trzech dni pij dwa razy dziennie po kieliszku (25 ml).

Imbir - korzeń imbiru kroisz w plasterki. Dodaj dwa kawałeczki do herbaty pod koniec parzenia. Utarty kawałek imbiru (wielkość średniej fasoli) dodawaj do niegorących potraw. Taką porcję imbiru zjadaj przynajmniej raz dziennie. Imbir obniża też ciśnienie krwi.

Miód i zioła na obniżenie cholesterolu 

Łączysz po łyżeczce ziela poziomki, liści pokrzywy, melisy, korzenia mniszka oraz rozdrobnionych nasion głogu.

20 g mieszanki zalej litrem wrzącej wody. Ogrzewaj 5 minut. Pozostaw pod przykryciem na godzinę. Przecedź, dodaj łyżkę miodu. Pij po pól szklanki przed każdym posiłkiem. 

Błonnik obniża cholesterol

Ludzie jedzący dużo błonnika uśmiechają się częściej niż ci, których dieta jest uboga w tę substancję twierdzi prof. Andrew Smith z Cardiff University w Walii. Wybrani przez niego ochotnicy w wieku od 30 do 80 lat przez 4 tygodnie jedli na śniadanie 40g bogatych w błonnik płatków zbożowych z otrębami. W tym samym czasie inne osoby z grupy kontrolnej spożywały zwykłe kanapki z białego pieczywa. Eksperyment wykazał, że bogata w błonnik dieta nie tylko sprawia, że ludzie są mniej zmęczeni, ale także rzadziej cierpią na depresję. Ponadto jedzenie błonnika poprawia pamięć i szybkość kojarzenia faktów. 

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty