Jaka dieta przy refluksie żołądkowo-przełykowym?
Refluks żołądkowo-przełykowy - dieta
Każda osoba ma cechy indywidualne, tak więc bardzo ważna jest obserwacja swojego organizmu oraz eliminacja pokarmów, które wywołują dolegliwość.Wszystkie potrawy i produkty, które wymienione są jako niewskazane można spożywać, ale spożycie to powinno być ograniczone.
Szczególna uwagę zwraca się na potrawy tłuste, pikantne, cytrusy, soki z owoców cytrusowych, czekoladę oraz wyroby czekoladowe, pomidory i sok pomidorowy, kawę i napoje.
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane przy chorobie refluksowej
Produkty i potrawy dozwolone przy chorobie refluksowej
Produkty zbożowe: pieczywo jasne, razowe, typu graham; kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (np. pęczak, gryczana), ryż, makarony.Mleko i produkty mleczne: mleko słodkie lub zsiadłe,
kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane.
Jaja: gotowane na miękko i na twardo.
Mięso, wędliny, ryby: chude mięsa: wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chuda wieprzowina w ograniczonej ilości, chude ryby: słodkowodne (np. leszcz, okoń, sandacz), morskie (np. dorsz, morszczuk, mintaj sola), ryby tłuste słodkowodne i morskie w ograniczonych ilościach, chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe, mięsa i ryby gotowane, duszone,pieczone.
Tłuszcze: masło w niewielkich ilościach, margaryny kubkowe w niewielkich ilościach, oleje roślinne w niewielkich ilościach, śmietana 18% i mniej.
Ziemniaki: gotowane (całe i tłuczone), w postaci pure (bez dodatku masła), Pyzy.
Warzywa i przetwory warzywne: warzywa i przetwory warzywne nie wymienione w produktach niewskazanych.
Owoce i przetwory owocowe: owoce i przetwory owocowe nie wymienione w rubryce obok.
Cukier i słodycze: cukier, miód pszczeli, słodycze nie wymienione w produktach niewskazanych.
Desery: kompoty, kisiele, musy, galaretki, biszkopty, ciasto drożdżowe.
Przyprawy: przyprawy nie wymienione w produktach niewskazanych.
Zupy: wszystkie nie gotowane na wywarze z kości i nie zabielane śmietaną, w ograniczonych ilościach zupy z warzyw strączkowych i kapustnych
Potrawy mięsne i ryby: gotowane, duszone bez uprzedniego
obsmażania, pieczone w folii aluminiowej, w pergaminie lub rękawie foliowym, pulpety, budynie mięsne, rybne.
Potrawy z mąki i kasz: potrawy niewymienione w produktach niewskazanych.
Sosy: łagodne, zaprawiane słodką śmietanką, masłem lub żółtkiem, zagęszczane zawiesiną mąki w wodzie, słodkiej śmietance lub mleku.
Napoje bezalkoholowe: woda mineralna nie gazowana,
słaba herbata, herbatki ziołowe (poza miętową), herbatki owocowe.
Napoje alkoholowe: nic.
Potrawy i produkty niewskazane przy chorobie refluksowej
Produkty zbożowe:Mleko i produkty mleczne: tłuste mleko 3,2% i więcej, twaróg tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe, typu feta, typu fromage
Jaja: jajecznica smażona na tłuszczu lub na boczku
Mięso, wędliny, ryby: mięsa tłuste: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, wędliny tłuste, podrobowe, pasztety, konserwy mięsne; mięsa i ryby smażone na tłuszczu.
Tłuszcze: smalec; słonina; boczek; śmietana 22% i więcej tłuszczu.
Ziemniaki: frytki; ziemniaki smażone; placki ziemniaczane; chipsy.
Warzywa i przetwory warzywne: pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi,karczochy; warzywa strączkowe.
Owoce i przetwory owocowe: cytrusy: grejpfruty, pomarańcze,
mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych; jabłka (surowe),
banany, konfitury wysokosłodzone.
Cukier i słodycze: czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa.
Desery: ciasta i ciastka kremowe i tortowe; torty, wyroby z ciasta francuskiego, kruchego, pączki, faworki.
Przyprawy: papryka ostra, chili, curry, pieprz.
Zupy: gotowane na wywarze z kości, zabielane śmietaną.
Potrawy mięsne i ryby: smażone, duszone z uprzednim obsmażeniem, pieczone w sposób tradycyjny.
Potrawy z mąki i kasz: potrawy smażone w głębokim tłuszczu,
potrawy podsmażane, potrawy polewane tłuszczem ze skwarkami.
Sosy: pikantne, przygotowane na wywarze z kości lub tłustych mięs, zagęszczane zasmażką, z dodatkiem śmietany, majonez.
Napoje bezalkoholowe: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane.
Napoje alkoholowe: wszystkie alkohole a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino) i drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych lub soku pomidorowego.
W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?
Zdrowe odżywianie i jego...
Komentarze
Prześlij komentarz