Jaka dieta przy żylakach - zasady diety

Dieta na żylaki 

To niezwykle częste schorzenie: 30% kobiet po 45. roku życia uskarżą się na żylaki. Pierwszymi objawami, że dzieje się coś niepokojącego jest uczucie ciężkości i puchnięcie nóg. 
Uwaga! Te objawy rzadko kojarzone są z żylakami. Gdy jednak na nogach pojawią się drobne, rozszerzone naczynka, tzw. pajączki, To znak, ze trzeba działać

Żylaki dieta

Na skuteczność leczenia żylaków ogromny wpływ ma dieta, która powinna nie tylko dostarczać wszystkich niezbędnych substancji wzmacniających żyły, ale także zapobiegać nadwadze, która znacząco zwiększa ryzyko pojawienia się żylaków.

Postaraj się zrezygnować z jedzenia najbardziej tuczących i szkodliwych produktów, czyli zawierających tłuszcze trans gotowych ciast i słodyczy oraz tłustych mięs, fast foodów, potraw smażonych na tłuszczu.

Jadaj produkty, które są bogatym źródłem błonnika:
warzywa i owoce (jabłka, winogrona), pełnoziarniste pieczywo, warzywa strączkowe.
Uwaga! Do diety włącz otręby (co najmniej łyżeczkę dziennie). 
Rutyna, którą znajdziesz np. w kaszy gryczanej, szczawiu oraz aronii, zapobiega obrzękom i zapaleniu żył. Rutyna przedłuża także działanie witaminy C.
Uwaga! Dużo pij (ok. 2 l dziennie), najlepiej niegazowanej wody mineralnej, bo zapobiega to m.in. powstawaniu zakrzepów. 
Sięgaj po produkty, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, np. codziennie zjedz dwie łyżeczki siemienia lnianego (możesz posypać nim kanapki albo sałatkę). Dzięki temu poprawisz stan naczyń krwionośnych - będą bardziej elastyczne.

Pij ziołowe herbatki (np. z pokrzywy, krwawnika, kasztanowca) usprawniają krążenie.

Witamina PP na żylaki

Rozszerza naczynia krwionośne, łagodząc w ten sposób dolegliwości krążeniowe związane z żylakami. Jej źródłem są m.in.: drożdże, wątróbka, tuńczyk, drób, mąka z pełnego przemiału oraz otręby pszenne.

Witamina C na żylaki

Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie. Znajdziesz ją np.w  kapuście, wiśniach, chrzanie , czerwonej papryce, brokułach, kiwi i pomidorach.

Witamina K na żylaki

Zapobiega krwotokom z kruchych żył. Znajduje się przede wszystkim w warzywach i olejach, a szczególnie bogatym źródłem są ciemnozielone warzywa (brokuły, szpinak, kapusta, sałata), awokado, brzoskwinia, wątróbka, olej sojowy, tran.

Krzem na żylaki

Odpowiada za elastyczność naczyń krwionośnych, gdy go brakuje, żyły pękają. Dobrym źródłem krzemu są ziarna, skórki owoców (zwłaszcza winogron). Jest też w czosnku i szczypiorku.

Herbatki ziołowe na żylaki

Uszczelnią i wzmocnią ściany naczyń krwionośnych, zapobiegną pękaniu naczyń włoskowatych, obrzękom i zapaleniu żył. Pij więc napar z mięty, kwiatów arniki, kasztanowca oraz oczaru wirginijskiego.

Bioflawonoidy na żylaki

Zapobiegają powstawaniu żylaków. Mają właściwości zwalczające wolne rodniki (antyoksydacyjne), rozkurczają mięśnie gładki naczyń krwionośnych, wzmacniają naczynia włoskowate, uszczelniają ściany naczyń krwionośnych.

Zapobiegają zakrzepom.

Znajdują się m.in. w białej skórce cytrusów, w czarnych porzeczkach, ciemnych winogron, aronii i morelach. 

Czy wiesz, że schabowy z ziemniakami, tradycyjna polska potrawa, jest złym połączeniem białka z węglowodanami i tłuszczem zwierzęcym? A bigos - dobrym?

Kliknij i sprawdź»

Komentarze

Popularne posty