Jaka dieta w zespole jelita nadwrażliwego?

Zespół jelita nadwrażliwego dieta - dieta

Osoba z zespołem jelita nadwrażliwego w okresie występowania biegunek powinna stosować dietę lekkostrawną, niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika. 

Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza perystaltykę jelit i działa na nie drażniąco.

Redukcja tego niepożądanego w okresie biegunek działania błonnika a polega na:
 
  • dobraniu w diecie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców;
  • stosowaniu gotowanych i rozdrobnionych warzyw;
  • spożywaniu owoców bez skórki i pestek (najlepsze będą przeciery lub soki);
  • stosowaniu oczyszczonych produktów zbożowych.
Potrawy należy przyrządzać metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w foli lub pergaminie. 

Dieta powinna być ograniczona w tłuszcze (szczególnie zwierzęce, a wiec smalec, słonina, boczek), a także tłuste mięsa, wędliny, podroby, tłuste sery (żółte, topione).
Pamiętaj! Ze względu na ograniczenie w diecie błonnika, stosuje się wyłącznie pieczywo pszenne (chleb, bułki, suchary, wafle), drobne kasze (ryż, manna, kaszka kukurydziana, płatki owsiane – ze względu na obecność w nich pektyn), a także drobne makarony.
Wykluczyć należy produkty, które przyspieszają perystaltykę jelit:

1) Produkty, które są bogate w błonnik nierozpuszczalny (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami);

2) Pokarmy, które zawierają cukry wywołujące procesy fermentacyjne w jelitach: 

fruktozę – ( występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym );   
                    
laktozę – ( występuje w mleku słodkim; mleko słodkie można częściowo zastąpić jogurtem, jeżeli pacjent toleruje );

rafinozę i stachiozę – ( występują w warzywach strączkowych i cebulowych  - procesy fermentacyjne w jelitach może wywołać również sorbitol – słodka substancja  występująca w produktach takich jak: guma do żucia, galaretkowate słodycze, dietetyczne   dżemy, czekolady, słodziki sorbitolowe; dużo sorbitolu zawierają też soki jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki.

3) Kwaśne owoce oraz warzywa, które są bogate w kwasy organiczne.

4) Zimne, słone i pikantne dania i napoje.

5) Ostre przyprawy.

6) Gazowane wody mineralne

7) Tłuszcze (szczególnie zwierzęce).

8) Kawę prawdziwą i alkohol.

9) Mięsa, które są przerośnięte tkanką łączną, bo wzmaga ono skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso ( drób, chuda wołowina, cielęcina, królik ); chude ryby ( dorsz, sandacz, morszczuk, lin, szczupak)

10) Warzywa i owoce wzdymające: ( kapusta, kalafiory, groch, fasola, soja, soczewica, pory, cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki ) oraz buraki i paprykę ze względu na działanie rozwalniające.

Dozwolone są: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez skórki,  zielona sałata w ograniczonej ilości, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów.

Uwzględnić należy także produkty, które obniżają perystaltykę jelit:

1.  Mąka ziemniaczana ( kisiele ).

2.  Żelatyna (galaretki owocowe, mięsne ).

3.  Napoje garbnikowe ( mocna gorzka herbata, napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie na wodzie, czerwone wino wytrawne ). 

4.  Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ). Pektyny mają zdolność absorbowania wody, dzięki czemu  mają zastosowanie w leczeniu biegunek. 

5.  Ryż ( kleiki z ryżu, ryż z jabłkami, ryż z warzywami takimi jak marchew, pietruszka, seler ).

6.  Napoje i dania gorące.

7.  Suche pożywienie.           
Pamiętaj! Należy też pić odpowiednią ilość płynów (2-3 litry na dobę), by nie doszło do odwodnienia organizmu. Najlepsza będzie: nie gazowana woda mineralna, mocna gorzka herbata ( jeśli chory toleruje ), napar z rumianku, mięty, suszonych czarnych jagód.

Zespół jelita nadwrażliwego: okres występowania zaparć

Pamiętaj! Jeżeli chodzi o zaparciową postać schorzenia, to tutaj dieta zależna jest od rodzaju zaparć. 
Zaparcia atoniczne

Tutaj należy stosować dietę bogatoresztkową, która obfituje w błonnik pokarmowy (szczególnie nierozpuszczalny). Odgrywa on ważną rolę w diecie:
  • zwiększa objętość mas kałowych;
  • wiąże wodę ( przez co nawadnia masy kałowe, poprawiając ich konsystencję );
  • przez mechaniczne drażnienie jelit, przyspiesza przesuwanie się mas kałowych w jelitach, a co za tym idzie, ich wydalanie.
Pamiętaj! Dieta powinna zawierać 30-50 g błonnika. 
W błonnik bogate są m.in: otręby pszenne, grube kasze, ciemny ryż, pieczywo razowe, buraki, papryka, kiszona kapusta, owoce zawierające drobne pestki ( maliny, truskawki, porzeczki, agrest).

Dobrze robią też: suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, rodzynki.

Na perystaltykę jelit korzystny wpływa ma także: kawa prawdziwa, esencjonalny bulion, rosół, jogurt, kefir, śmietanka, kompot z suszonych śliwek, soki owocowe, woda mineralna, siemię lniane, potrawy ostro przyprawione, zimne napoje.

Dania można przygotować na rożne sposoby (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie).

Zaparcia spastyczne 

Kiedy dochodzi do stanów skurczowych oraz zapalenia jelit, a także wzdęć, to należy wtedy zastosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem błonnika w postaci surowej. 

1) Dieta powinna oszczędzać chore jelita, a jednocześnie dostarczyć odpowiednią ilość treści pokarmowej oraz płynów. Zwiększy to objętość stolca i odpowiednio go nawodni. 

Błonnik należy podać w postaci w postaci warzyw i owoców gotowanych i rozdrobnionych, a także w postaci przecierów i soków. 

Mogą być stosowane namoczone suszone śliwki (szczególnie na czczo).

2) Z diety usuwa się produkty, które zawierają błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, grube  kasze ( gryczana, pęczak ), otręby pszenne, warzywa i owoce w postaci surowej.

Należy jeść pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. 

3) Zaleca się spożywanie produktów, które wzmagają procesy fermentacyjne w jelitach: ( cukier buraczany, cukier mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir ).

4) Korzystny wpływ mają tłuszcze lekkostrawne, czyli: masło czy oliwa, podawane na  czczo. Ułatwią one przesuwanie się mas kałowych w jelitach.

5) Ogranicza się spożycie mięsa bogatego w tkankę łączną. wzmaga ono skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso (cielęcina, chuda wołowina, drób, królik ), oraz chude ryby ( dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, lin ).

6) Ogranicza się mocną kawę, herbatę, bo zawierają one kofeinę i teinę, a one zwiększają  kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego, nasilając dolegliwości ), z tego samego powodu trzeba ograniczyć alkohol.

7) Nie wolno pić napojów gazowanych. Przyspieszają one perystaltykę jelit oraz są przyczyną gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym.

8) Z diety wyklucza się warzywa i owoce, które wzdymają: ( kapusta, groch, cebula, pory, ogórki, czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki ).

9) Nie je si e produktów, które zapierają:  ( ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna, czekolada, napoje garbnikowe ).

10) Posiłki powinny być spożywane w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu. Należy jeść mniejsze objętościowo posiłki, ale za to częściej (4-5 razy dziennie).

11) Trzeba też wypić odpowiednią ilość płynów: 1,5-2 l dziennie. Najlepsza będzie niegazowana woda mineralna lub sok jabłkowy, winogronowy lub kefir.

Czy wiesz jakich produktów nie „mieszać” ze sobą, a jakich najlepiej nie spożywać wcale?

Kliknij i sprawdź»

Komentarze

Popularne posty