Jaka dieta w zespole jelita nadwrażliwego?

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego

Schorzenie to charakteryzuje się bólem/i lub dyskomfortem w jamie brzusznej, wzdęciem, zmianą częstotliwości występowania wypróżnień oraz konsystencji stolca. 
 
Tutaj biegunka może naprzemiennie występować z zaparciem. Ból, dyskomfort i wzdęcie często ustępują po wypróżnieniu. Lekarz łatwo rozpoznaje typowe objawy zespołu jelita drażliwego
Uwaga! Objawy te nie muszą wcale występować jednocześnie lub mogą występować w innych wariantach. 

Pamiętaj! Niewłaściwa dieta może nasilić objawy choroby.
Dlatego z pomocą może przyjść modyfikacja żywienia zależna od postaci oraz okresu choroby. Na ogół zmniejsz ona szereg objawów zespołu jelita nadwrażliwego.

Polega to na indywidualnej eliminacji niektórych produktów żywnościowych nasilających dolegliwości.
Uwaga! Przy każdej diecie zdrowotnej niezbędna jest najpierw konsultacja z lekarzem prowadzącym chorego. Bez tego nie może on decydować się na żadne diety, bo efekt może być odwrotny od zamierzonego.

Jakie produkty żywnościowe wyeliminować ze swojej diety?

Należą do nich produkty wzdymające, jak:

  • cebula, czosnek, kukurydza, słodycze, ziemniaki, jajka, kapusta gotowana, suche warzywa strączkowe, a niekiedy także wołowina i owoce cytrusowe.

U części chory występuje nietolerancja na laktozę (cukier mlekowy) i dlatego, gdy spożyją oni mleko lub inne produkty mleczne, to występuje wtedy nasilenie objawów:

  • wzdęcia, biegunki.

Należy wykluczyć ze swojej diety mleko, sery, jogurty i inne potrawy zawierające mleko. 

Zaleca się także ograniczenie lub całkowite wykluczenie z diety kawy naturalnej i mocnej herbaty, bo zawarta w nich kofeina czy teina zwiększa kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego i w ten sposób nasilać dolegliwości. 

Z tego samego powodu zaleca się unikanie mocnych napojów alkoholowych.

O okresie biegunki należy zastosować dietę niskoresztkową, która polega na ograniczeniu spożycia produktów, które zawierają włókna roślinne - błonnik poniżej 10 g dziennie. W okresie nasilenia się dolegliwości (zwłaszcza występowania biegunki) istotne znaczenie ma modyfikacja sposobu przyrządzania potraw. 

Zaleca się posiłki gotować, gotować na parze, piec w foli, dusić. 

Produkty dozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego

  • Słaba kawa z zabielaczem, słaba herbata, kawa zbożowa, mleko i śmietanka tylko przy braku nietolerancji mleka, rozcieńczone soki owocowe i warzywne;
  • Twaróg i sery topione niskotłuszczowe (tylko przy braku nietolerancji na laktozę);
  • Masło, miękkie margaryny;
  • Jajka gotowane na miękko;
  • Mięso cielęce, wołowe, indyk, kurczaki, królik, chude ryby gotowane;
  • Parówki delikatesowe, szynka, polędwica;
  • Buliony, przecierane warzywa, chudy rosół;
  • Biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony,biszkopty;
  • Marchew, sałata, ziemniaki, rzodkiewki, pomidory bez skórki, ogórki;
  • Mus z jabłek, owoce pestkowe przecierane, banany, owoce cytrusowe, arbuzy;
  • Galaretki owocowe, kisiele, budynie, lody (przy braku nietolerancji na laktozę);
  • Sól, cukier, kminek, pietruszka, kwasek cytrynowy, sok z cytryny.

Produkty niedozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego

  • Mleko, kefiry, jogurty (przy nietolerancji na laktozę), mocna kawa i herbata, napoje alkoholowe;
  • Tłuste sery żółte i topione;
  • Smalec, słonina, łój wołowy, topione masło;
  • Nadmierne spożycie żółtek;
  • Tłusta wieprzowina, baranina, podroby, dziczyzna, tłusty drób (kaczki, gęsi);
  • Pasztety i tłuste wędliny;
  • Zupy zabielane śmietaną i o dużej zawartości warzyw (np. kapusty, buraków) oraz kasz;
  • Pieczywo ciemne razowe, chleb z dodatkiem błonnika i ziaren (np. słonecznika, sezamu), tłuste pieczywo cukiernicze;
  • Warzywa o dużej zawartości błonnika (kapustne, buraki, brukselka, kalafior, groszek, strączkowe suche, świeża fasolka, kalarepa);
  • Owoce pestkowe nieprzecierane (truskawki, maliny, porzeczki), morele, śliwki, gruszki, ananasy;
  • Czekolada, bita śmietana, ciastka i cukierki z dodatkiem czekolady, orzechy, konfitury z owoców pestkowych;
  • Przyprawy korzenne, musztarda, chrzan, curry, chilli, ostra papryka, pieprz.

W okresie zaparcia należy wypijać co najmniej 1,5 l płynów niegazowanych oraz przejść na dietę bogatoresztkową, która zawiera co najmniej 30-50 g włókien roślinnych. 

Dieta ta zwiększy masę stolca, przyspieszy pasaż treści pokarmowej przez przewód pokarmowy i poprawi jego konsystencję. Ułatwi to i przyspieszy wydalanie stolca.

Uwaga! Zaleca się zwiększenie spożycia surowych owoców (zwłaszcza pestkowych) i warzyw o wysokiej zawartości błonnika, zwiększenie spożycia kasz gruboziarnistych, owsianki, pieczywa razowego, muesli, dodatek 3 łyżek stołowych otrąb pszennych do codziennej diety. Powinny być namoczone w mleku, jogurcie, kefirze lub soku.

Produkty dozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego

  • Mleko 0,5 lub 1,5%, kefir, jogurty, maślanka, kawa zbożowa, słaba herbata, napary ziołowe, napoje fermentowane z mleka, woda mineralna, łącznie około 2 l dziennie;
  • Twaróg i biały ser chudy lub półtłusty;
  • Oleje roślinne (słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek), margaryny miękkie, masło w ograniczonych ilościach;
  • Białka jaj, żółtka do 3 sztuk tygodniowo;
  • Chuda cielęcina, wołowina, indyk, kurczaki, króliki;
  • Chudy dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, pstrąg, okoń, karp;
  • Chuda szynka, polędwica, parówki delikatesowe;
  • Zupy na wywarach z włoszczyzny, warzywne, krupniki, mleczno-owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka;
  • Pieczywo ciemne, o dużej zawartości błonnika, razowe, żytnie, Graham, z dodatkiem otrąb i ziaren, pieczywo chrupkie, pumpernikiel, otręby pszenne, muesli, mąka: żytnia, pszenna niskiego przemiału, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne;
  • Wszystkie warzywa, a zwłaszcza bogate w błonnik (kapustne, buraki, brukiew, kalarepa, itd.), ziemniaki gotowane, pieczone, puree;
  • Wszystkie owoce. Łączne spożycie owoców i warzyw 0,25-0,5 kg dziennie;
  • Kompoty, galaretki, budynie, powidła, miód, dżemy i marmolady, cukierki twarde(landrynki);
  • Przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny, pozostałe przyprawy w ograniczonych ilościach.

Produkty niedozwolone w diecie w zespole jelita nadwrażliwego

  • Napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa i herbata;
  • Sery i twarogi tłuste i pełnotłuste;
  • Smalec, słonina, łój wołowy, topione masło;
  • Duże ilości żółtek;
  • Tłusta wieprzowina, baranina, podroby, dziczyzna;
  • Tłuste ryby;
  • Tłuste wędliny, pasztety;
  • Zupy na tłustych wywarach z kości, mięsa i drobiu oraz ryb, zaprawione śmietaną;
  • Chleb pszenny z wysokiego przemiału, mąki z wysokiego przemiału, mąka ziemniaczana, kasza manna, kasza kukurydziana, ryż biały,
  • Frytki, placki ziemniaczane;
  • Banany (wrażliwość indywidualna za zwiększenie zaparć);
  • Czekolada i cukierki czekoladowe, pralinki, ciastka w czekoladzie, konfitury wysokosłodzone, torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody.

Czy wiesz, że schabowy z ziemniakami, tradycyjna polska potrawa, jest złym połączeniem białka z węglowodanami i tłuszczem zwierzęcym? A bigos - dobrym?

Kliknij i sprawdź» 

Komentarze

Popularne posty