Oczyszczająca dieta zielona - zasady diety
Oczyszczająca dieta zielona
Dieta zielona do świetny sposób na oczyszczenie organizmu z wszystkich toksyn. Pomaga także wodzyskaniu energii. Warto więc ja wypróbować.
Jej podstawowym składnikiem są zielone owoce oraz warzywa. Dlatego dieta zielona. Barwa pochodzi od chlorofilu - pigmentu, który pochłania światło słoneczne i zamienia je w energię, która jest potrzebna roślinom do wzrostu. Ma on dobroczynny wpływ także na ludzki organizm.
Chlorofil pobudza wzrost liczby czerwonych krwinek, zapobiega krwawieniu z dziąseł oraz paradontozie. Dzięki niemu jelita zostaną oczyszczone ze szkodliwych produktów przemiany materii, dezynfekuje też nerki, wspomaga pracę wątroby. Eliminuje toksyny, metale ciężkie, a także wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki. Pomaga też wzmocnić organizm.
Zasady zielonej diety oczyszczającej
Posiłki musisz tak skomponować, by przynajmniej połowę stanowiły zielone warzywa lub owoce. Dania przyprawiaj świeżymi ziołami, czosnkiem oraz oliwą z oliwek.
Musisz unikać mięsa i nabiału, smażonych i przetworzonych potraw, słonych przegryzek, słodyczy oraz wszelkiego rodzaju używek.
Pamiętaj! Pij dużo. Minimum 2 l dziennie. Najlepsza będzie niegazowana woda mineralna, zielona herbata, napar z mniszka lekarskiego oraz zielone soki warzywne i owocowe.
Produkty w zielonej diecie oczyszczającej
Warzywa: możesz jeść wszystkie zielone warzywa. Im są bardziej zielone, tym lepsze:- warzywa kapustne (jarmuż, kapusta, brukselka, brokuły, kalarepa), zawierają dużo witaminy C oraz beta-karoten, wspomagają one oczyszczanie organizmu;
- warzywa liściaste - sałata ma działanie odkwaszające i ułatwia też procesy trawienne, a szpinak wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego;
- kabaczek i cukinia są lekkostrawne i mają korzystny wpływ na układ pokarmowy, dostarczają też wielu składników odżywczych;
- seler naciowy i cykoria - zawierają substancje, które wspomagają pracę wątroby oraz oczyszczają nerki, działają też moczopędnie;
- ogórki, pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, a co za tym idzie, także szkodliwe dla zdrowia substancje.
Owoce:
- jabłka to bogate źródło błonnika, który działa jak miotełka i usuwa z jelit niestrawione resztki pokarmu, to także bogate źródło witaminy C;
- kiwi zawiera enzymy, które przyspieszają przemianę materii oraz witaminę C;
- winogrona są bogatym źródłem potasu, który pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i polifenoli mających działanie przeciwnowotworowe;
- gruszki działają lekko moczopędnie i zawierają jod, który jest niezbędny dla zdrowia tarczycy;
- awokado to źródło zdrowych dla serca tłuszczów nienasyconych.
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, które są źródłem cennych kwasów omega-3. Przyspieszają one metabolizm, a także wspomagają wydalanie szkodliwych substancji.
Mleczne napoje fermentowane (jogurt naturalny, kefir, maślanka) zawierają żywe kultury bakterii, a one regulują pracę przewodu pokarmowego oraz wapń, który przyspiesza rozpad komórek tłuszczowych.
Pamiętaj! W czasie stosowania diety zielonej (1-3 tyg.) trzeba zrezygnować ze stosowania soli, bo zatrzymuje ona wodę w organizmie, a wraz z nią - toksyny i metale ciężkie.
Oczyszczanie organizmu: Dieta surowa...
Jak poprzez odpowiedni dobór surowych składników swojego pożywienia możesz odmienić siebie...
Komentarze
Prześlij komentarz