Odchudzająca dieta niełączenia - zasady diety

Odchudzająca dieta niełączenia

Jej twórcą jest amerykański lekarz Howard Hay. Według jego teorii pewne produkty jedzone razem tuczą, a spożywanie oddzielnie odchudzają. Wynika to z czasu ich trawienia (np. mięsa trawione są 4 godziny, a skrobia w pieczywie - 2 godz.).

Z tego powodu Hay podzielił żywność na 3 grupy. Produktów z grup białkowej i węglowodanowej nie należy łączyć w jednym posiłku, a produkty z neutralnej grupy można jeść z białkami, i z węglowodanami.

3 grupy produktów w diecie niełączenia

Grupa białkowa (żywność, która zawiera białko zwierzęce i roślinne):

  • mięsa, wędliny, drób, ryby i owoce morza, jajka, sery, jogurty, maślanki i kefiry, mleko, warzywa strączkowe.

Grupa neutralna:

  • większość warzyw, owoce cytrusowe, nasiona, orzechy, zioła, oleje i oliwy, masła, śmietana słodka i kwaśna, miód, herbata, kawa, soki warzywne, woda mineralna.

Grupa węglowodanowa (produkty zbożowe):

  • pieczywo, ryż, makarony, kasze, płatki zbożowe, ziemniaki i inne warzywa o dużej zawartości skrobi (np. buraki, kukurydza), owoce słodkie (np. śliwki, winogrona, banany), ciasta, słodycze, czekolada.

Zasady odżywiania w diecie niełączenia

Oprócz niełączenia produktów z grupy białkowej i węglowodanowej, ważny jest odstęp między posiłkami.

Uwaga! Po zjedzeniu węglowodanów należy odczekać 2 godziny, zanim zje się białko, a po posiłku białkowym należy zrobić 3-godzinną przerwę przed spożyciem węglowodanów.

Codziennie należy zjeść 5 posiłków , trzy główne, drugie śniadanie i podwieczorek. Dwa ostatnie są małokaloryczne. Słodkie owoce zjada się na pusty żołądek lub między posiłkami. Czerwone mięso jada się rzadko i gotowane, a nie smażone.

Uwaga! Trzeba dużo pić, głównie wody mineralnej i herbat ziołowych (2-3 l dziennie). Z jadłospisu eliminuje się alkohol, mocną kawę i herbatę oraz napoje gazowane. Kawy i herbaty nie słodzić.

Komponowanie posiłków w diecie niełączenia

Przykłady dobrego łączenia:

  • owoce cytrusowe + owoce słodkie;
  • ryż, kasze + warzywa;
  • makarony + warzywa;
  • ryby lub mięsa + warzywa;
  • rośliny strączkowe + warzywa.

Przykłady złego łączenia:

  • ryż, kasze + mięso lub nabiał;
  • wędliny + pieczywo;
  • słodkie owoce + mięsa;
  • słodkie owoce + nabiał.
Uwaga! Dobre łączenie produktów pomaga organizmowi lepiej spalać tłuszcz. Natomiast nieprawidłowe łączenie żywności +zbyt obfite posiłki może powodować wzdęcia, zgagę i niestrawność.

Marzysz o zrzuceniu nadwagi? Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz jak? 

Bez wyrzeczeń, bez katorżniczej diety, bez potu, łez i przekleństw. Wystarczy jedynie 7 prostych kroków, by wyrobić zgrabną sylwetkę, osiągnąć prawidłową wagę lub po prostu zacząć zdrowo żyć. Zadbaj o swoje zdrowie, póki czas – to prawdopodobnie najlepsza inwestycja, jakiej możesz dokonać w ciągu całego swojego życia...

Kliknij i sprawdź! »

 

Komentarze

Popularne posty