Odchudzająca dieta niełączenia - zasady diety
Odchudzająca dieta niełączenia
Jej twórcą jest amerykański lekarz Howard Hay. Według jego teorii pewne produkty jedzone razem tuczą, a spożywanie oddzielnie odchudzają. Wynika to z czasu ich trawienia (np. mięsa trawione są 4 godziny, a skrobia w pieczywie - 2 godz.).
Z tego powodu Hay podzielił żywność na 3 grupy. Produktów z grup białkowej i węglowodanowej nie należy łączyć w jednym posiłku, a produkty z neutralnej grupy można jeść z białkami, i z węglowodanami.
3 grupy produktów w diecie niełączenia
Grupa białkowa (żywność, która zawiera białko zwierzęce i roślinne):
- mięsa, wędliny, drób, ryby i owoce morza, jajka, sery, jogurty, maślanki i kefiry, mleko, warzywa strączkowe.
Grupa neutralna:
- większość warzyw, owoce cytrusowe, nasiona, orzechy, zioła, oleje i oliwy, masła, śmietana słodka i kwaśna, miód, herbata, kawa, soki warzywne, woda mineralna.
Grupa węglowodanowa (produkty zbożowe):
- pieczywo, ryż, makarony, kasze, płatki zbożowe, ziemniaki i inne warzywa o dużej zawartości skrobi (np. buraki, kukurydza), owoce słodkie (np. śliwki, winogrona, banany), ciasta, słodycze, czekolada.
Zasady odżywiania w diecie niełączenia
Oprócz niełączenia produktów z grupy białkowej i węglowodanowej, ważny jest odstęp między posiłkami.
Uwaga! Po zjedzeniu węglowodanów należy odczekać 2 godziny, zanim zje się białko, a po posiłku białkowym należy zrobić 3-godzinną przerwę przed spożyciem węglowodanów.
Codziennie należy zjeść 5 posiłków , trzy główne, drugie śniadanie i podwieczorek. Dwa ostatnie są małokaloryczne. Słodkie owoce zjada się na pusty żołądek lub między posiłkami. Czerwone mięso jada się rzadko i gotowane, a nie smażone.
Uwaga! Trzeba dużo pić, głównie wody mineralnej i herbat ziołowych (2-3 l dziennie). Z jadłospisu eliminuje się alkohol, mocną kawę i herbatę oraz napoje gazowane. Kawy i herbaty nie słodzić.
Komponowanie posiłków w diecie niełączenia
Przykłady dobrego łączenia:
- owoce cytrusowe + owoce słodkie;
- ryż, kasze + warzywa;
- makarony + warzywa;
- ryby lub mięsa + warzywa;
- rośliny strączkowe + warzywa.
Przykłady złego łączenia:
- ryż, kasze + mięso lub nabiał;
- wędliny + pieczywo;
- słodkie owoce + mięsa;
- słodkie owoce + nabiał.
Uwaga! Dobre łączenie produktów pomaga organizmowi lepiej spalać tłuszcz. Natomiast nieprawidłowe łączenie żywności +zbyt obfite posiłki może powodować wzdęcia, zgagę i niestrawność.
Marzysz o zrzuceniu nadwagi? Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz jak?
Bez wyrzeczeń, bez katorżniczej diety, bez potu, łez i przekleństw. Wystarczy jedynie 7 prostych kroków, by wyrobić zgrabną sylwetkę, osiągnąć prawidłową wagę lub po prostu zacząć zdrowo żyć. Zadbaj o swoje zdrowie, póki czas – to prawdopodobnie najlepsza inwestycja, jakiej możesz dokonać w ciągu całego swojego życia...
Kliknij i sprawdź! »
Komentarze
Prześlij komentarz