Grejpfruty obniżają poziom cholesterolu we krwi
Grejpfrut a cholesterol
Owoc ten jest niezwykle korzystny dla serca, bo zawiera składniki aktywne, które powodują obniżenie poziomu cholesterolu we krwi i mogące nawet powodować oczyszczenie tętnic z już istniejących złogów. Prawdopodobnie, głównym składnikiem czynnym jest jeden z polisacharydów (wielocukrów), który jest typowy dla grejpfruta. Znajduje się on w pektynach (rozpuszczalne włókna owocu).
Uwaga! Pektyny grejpfruta mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi podobną do leku cholestyraminy (potwierdzone działanie przez profesora Jamesa Cerda - gastrologa z Uniwersytetu Stanowego Florydy).
Grejpfrut - sprawdzony w walce z cholesterolem
Doktor James Cerd wraz z zespołem, stwierdzili, że u osób z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, którzy przez 4 miesiące codziennie przyjmowali 15 g grejpfrutowych pektyn w kapsułkach, nastąpił przeciętny spadek poziomu cholesterolu we krwi o około 8%.U 1/3 osób zjadających grejpfrutowe pektyny poziom ten obniżył się o 10-19%, a u połowy badanych osób wzrósł też poziom cholesterolu HDL (dobra frakcja).
Miąższ grejpfrutów może działać nawet lepiej niż same pektyny (działanie te może wzmagać witamina C - np. jabłka zjadane w całości obniżają skuteczniej cholesterol niż ich pektyny).
Uwaga! Dawka pektyn może być mniejsza niż w przeprowadzonym eksperymencie (15g).Warto więc codziennie zjeść grejpfruta, bo na pewno będzie to korzystne dla zdrowia.
Ile grejpfrutów dziennie?
Codzienne zjadanie pektyn zawartych w 2 grejpfrutach może spowodować obniżenie poziomu cholesterolu o 19%, a także poprawić wskaźnik "dobrej frakcji" HDL.Spożywanie cytrusów każdego dnia może być też pomocne w obronie przed chorobami nowotworowymi, szczególnie przed rakiem żołądka i trzustki.
Korzyści terapeutyczne grejpfruta
- znakomity dla układu krążenia;
- obniża poziom cholesterolu we krwi;
- zabezpieczenia tętnice przed chorobami;
- obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.
Uwaga! Grejpfruty należy jeść (jeśli to możliwe) wraz z przegrodami między cząstkami), bo lecznicze pektyny znajdują się w ściankach komórek owocu, tak więc trzeba rzuć całe jego fragmenty, a nie jedynie wysysać sok. Sok nie zawiera pektyn i nie powoduje obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Choroby cywilizacyjne pochłaniają codziennie tysiące istnień... chcesz wiedzieć jak się obronić?
Komentarze
Prześlij komentarz