Jadłospis dla diabetyka - jaka dieta dla diabetyka?


Jadłospis diabetyka. Dieta dla cukrzyka - przykład

Cukrzyca - coraz większe i bardzo poważne zagrożenie dla ludzkości. Szacunkowo na cukrzycę typu 2 choruje ponad 2 miliony Polaków.

Ryzyko wystąpienia tej choroby potęguje znacząco nadwaga i otyłość. Im większa jest masa naszego ciała (ponad normę), tym bardziej zwiększa się ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Uwaga! 90 % osób, które chorują na cukrzycę typu 2, to osoby otyłe. 
Podstawowym zaleceniem przy leczeniu cukrzycy jest normalizacja masy ciała przez ograniczenie podaży energii w diecie, a także wzrost aktywności fizycznej.

Chory powinien odżywiać się zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia oraz zmienić tryb życia na bardziej aktywny.
Uwaga! Podstawa, to unikanie słodyczy, paluszków, słodkich napojów, które zawierają znaczne ilości cukrów prostych. Z diety należy usunąć także tłuszcze zwierzęce, tłuste sosy, tłuste mięsa, tłusty nabiał itp. 
Fundamentem diety diabetyka powinny być produkty zbożowe z pełnego ziarna, kasze, chleb razowy, brązowy ryż itd. W jadłospisie powinny znaleźć się świeże warzywa, owoce, chude mięsa, a także chudy nabiał.

Trzecia grupa produktów, to produkty, na które diabetyk może sobie pozwolić, ale spożywa je w ograniczonych ilościach np: płatki kukurydziane, naturalne wysokobłonnikowe chrupki zbożowe, biały ryż, czy ziemniaki.


Posiłki należy spożywać w miarę możliwości, o tych samych porach, a także w równych odstępach czasowych. Według zaleceń spożywa się od czterech do sześciu posiłków dziennie z uwzględnieniem odpowiedniej kaloryczności oraz ilości węglowodanów w poszczególnych posiłkach.

Przykładowy jadłospis dla diabetyka o obniżonej kaloryczności (1500 kcal) na cały tydzień

(szczególnie wskazane dla osób, które mają zwiększoną masę ciała)

Poniedziałek

Śniadanie: Musli - jogurt naturalny (150g), łyżka otrąb, 3 łyżki płatków kukurydzianych wzbogacanych (bez cukru), łyżka płatków owsianych, łyżka nasion słonecznika

Śniadanie II: Jogurt naturalny (150g), pokrojone średnie jabłko (200g)

Obiad: Kasza z indykiem - 2 łyżki oleju, pierś indyka (200g), 1/2 średniej cebuli, cukinia mała (ok.200g), średni pomidor

Podwieczorek: Sałatka warzywna - 1/2 papryki, 2-3 sztuki pieczarek, mały pomidor (150g), kilka listków sałaty, 1/2 puszki konserwowej kukurydzy (100g)

Kolacja: Kanapki z serkiem i pomidorem - 2 kromki chleba żytniego, 2 łyżeczki margaryny miękkiej do smarowania, opakowanie chudego serka ziarnistego (200g), mały pomidor

Wtorek

Śniadanie: Musli - jogurt naturalny (150g), łyżka otrąb, 3 łyżki naturalnych wysokobłonnikowych chrupek zbożowych, łyżka płatków owsianych, łyżka pestek dyni

Śniadanie II: Złożona kanapka - 2 kromki chleba żytniego razowego, 2 łyżeczki margaryny, plaster sera żółtego niskotłuszczowego, 2 plasterki pomidora

Obiad: Danie a'la gulasz - 2 łyżki oleju, pierś kurczaka (200g), 1/2 woreczka kaszy gryczanej, 1/2 średniej cebuli, 2 małe ogórki kwaszone, średnia papryka - zaszklić cebulę, dodać pokrojone mięso, następnie paprykę. Podać z kaszą i ogórkami.

Podwieczorek: Kanapki - 2 kromki chleba chrupkiego, łyżeczka margaryny, 2 liście sałaty, 4 plasterki pomidora, gruszka na deser

Kolacja: Bułka z szynką - grahamka (50g), plaster szynki drobiowej, 2-3 plasterki pomidora, kefir (150g)

Środa

Śniadanie: Grzanki z serem i pomidorem- 2 kromki chleba żytniego razowego, 2 łyżeczki margaryny, plaster sera żółtego niskotłuszzowego, 4 plasterki pomidora

Śniadanie II: Bułka grahamka (50g), łyżeczka margaryny, opakowanie chudego serka ziarnistego (200g), średni pomidor

Obiad: Ryba w sosie czosnkowym - 2 łyżki oleju, filet z dorsza (200g), pół główki brokułów, 1/2 woreczka ryżu brązowego (50g) Sos: 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, koperek do smaku

Podwieczorek: Kanapki z sałatą i pomidorem - 2 kromki chleba chrupkiego, łyżeczka margaryny, 2 liście sałaty, 4 plasterki pomidora, średnie jabłko na deser (200g)

Kolacja: Sałatka z serem - 2 kromki chleba żytniego razowego, plaster sera białego chudego (100g), mały gruntowy ogórek, kilka liści sałaty, 1/2 średniej papryki

Czwartek

Śniadanie: Musli - takie jak we wtorek + łyżka nasion słonecznika

Śniadanie II: Owoce - jedno kiwi, średnia pomarańcza

Obiad: Gulasz rybny - łyżka oleju, filet z mintaja (200g), ząbek czosnku, 2 małe ziemniaki, papryka czerwona, średni pomidor, natka pietruszki - podsmażyć cebulę i paprykę, aż będą miękkie, dodać pomidor, 1/3 szklanki wody i pokrojone ziemniaki. Dodać kminek i zagotować. Wrzucić rybę i natkę pietruszki. Gotować 10 minut.

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy - szklanka mleka 1,5 % (250 ml), truskawki świeże lub mrożone (200g) - owoce wrzucić do blendera, zalać mlekiem i zmiksować.

Kolacja: Serek ze szczypiorkiem i grzankami - 2 kromki chleba żytniego razowego, serek homogenizowany chudy (150g), 1/5 pęczka szczypiorku

Piątek

Śniadanie: Złożona grzanka - 2 kromki chleba żytniego razowego, łyżeczka margaryny, plaster sera żółtego niskotłuszczowego, plaster szynki drobiowej, mały pomidor

Śniadanie II: Kanapki - 2 kromki chleba żytniego razowego, 2 łyżeczki margaryny, trójkącik sera topionego niskotłuszczowego, średni pomidor

Obiad: Kasza z warzywami, jako sadzone - kasza jaglana (50g), łyżka oleju, 1/2 paczki mrożonych warzyw na patelnię (dowolne, bez ziemniaków i kukurydzy 200g), jajko, szklanka maślanki

Podwieczorek: jabłko (250g), pistacje (25g)

Kolacja: Serek z wkrojonym pomidorem - bułka grahamka, łyżeczka margaryny, serek ziarnisty niskotłuszczowy (200g), średni pomidor

Sobota

Śniadanie: Musli - jak w poniedziałek, zamiast jogurtu dodać szklankę maślanki i o łyżkę więcej nasion słonecznika

Śniadanie II: Pokrojona gruszka zalana jogurtem - jogurt naturalny (150g), pokrojona średnia gruszka (200g)

Obiad: Zapiekanka warzywna - łyżka oleju, 2 jajka, garść startego sera żółtego niskotłuszowego, 1/2 cebuli, ząbek czosnku, 1/2 papryki zielonej, mały pomidor, duży ziemniak - podsmażyć czosnek, cebulę i paprykę, dodać pomidor i podgotowanego wcześniej ziemniaka. Zalać jajkiem zmieszanym z serem i szczypta oregano. Smażyć chwilę, a potem zapiekać w piekarniku.

Podwieczorek: grahamka, łyżeczka margaryny, plaster szynki drobiowej

Kolacja: Kanapki - 2 kromki chleba żytniego, 2 łyżeczki margaryny, 2 plasterki szynki drobiowej, kilka plasterków pomidora, szklanka maślanki

Niedziela

Śniadanie: Musli - jak we wtorek + łyżka nasion słonecznika, a jogurt zastąpić szklanką leka 1,5 %

Śniadanie II: Koktajl truskawkowy - szklanka mleka 1,5 % (250 ml), truskawki świeże lub mrożone (200g) - owoce wrzucić do blendera, zalać mlekiem i zmiksować.

Obiad: Zapiekanka - łyżka oleju, 2 plasterki sera gouda, 1/2 cebuli, 1/3 główki kalafiora (200g), średni pomidor, pietruszka dla ozdoby, szklanka soku jabłkowego bez dodatku cukru - ugotować kalafior. Zeszklić cebulę, dodać pomidor i dusić 20 minut. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, położyć plasterek sera, kalafior, doda cebulę i pomidory. Przykryć serem i zapiekać w 180 st. C przez 20 minut.

Podwieczorek: Sałatka owocowa z jogurtem - 1/2 tekturowego opakowania malin, 1/2 średniej gruszki, 1/2 średniego jabłka, opakowanie jogurtu naturalnego (150g)

Kolacja: Kanapki - 2 kromki chleba żytniego, łyżeczka margaryny, plaster sera białego chudego (100g), kilka plasterków ogórka, 2 listki sałaty, szklanka maślanki

Dodatkowo każdego dnia można pić herbaty zielone (bez dodatku cukru) oraz zalecane jest picie 1,5 l wody mineralnej.

Do kanapek zawsze można dodać liść sałaty.

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Zdrowe odżywianie i jego...

Komentarze

Popularne posty