Co można jeść przy cukrzycy - odżywianie przy cukrzycy
Co można jeść przy cukrzycy. Zasady diety
Jeżeli jesteś osobą, która walczy z podwyższonym poziomem cukru, to możesz jeść owoce, ale w mniejszych ilościach niż warzywa, a także nie wszystkie, bo zawierają więcej cukrów.Owoce takie jak: grejpfrut, cytryna, arbuzy, melony, truskawki czy żurawiny skutecznie zmniejszają poziom cukru oraz zawierają zaledwie od 2 do 5 % węglowodanów. Owocami, które stanowią zbyt duże obciążenie dla chorej trzustki i należy ich unikać są np.: winogrona, banany, śliwki, renklody, a także owoce suszone (zawierają powyżej 10 % węglowodanów.
Podstawą w diecie osoby, która jest chora na cukrzycę są produkty zbożowe. są one bogatym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 i B6. Wpływają one na przemianę węglowodanów i ułatwiają przetwarzanie glukozy w energię.
Produkty zbożowe są także źródłem skrobi oraz zawierają dość sporo błonnika, a są to tzw. cukry najwolniej trawione i obniżające poziom cukru we krwi.
Codzienny jadłospis osoby chorej na cukrzycę nie powinno zabraknąć: pieczywa razowego i pełnoziarnistego, grahama, brązowego ryżu, grubej kaszy (pęczak) i kaszy gryczanej, płatkach i otrębach (owsianych i jęczmiennych).
Jakie tłuszcze przy cukrzycy?
Margaryna: w jej skład wchodzą dobre dla zdrowia tłuszcze nienasycone. Zawiera jednak szkodliwe izomery trans - tłuszcze, które sprzyjają m.in. cukrzycy. Dzienna porcja to ok. 30 g.Masło: Nie zawiera sztucznych dodatków. Jest źródłem, witaminy A, która jest potrzebna dla zdrowych oczu. Ma dużo kalorii i podwyższa poziom cholesterolu. Dzienna porcja - nie więcej niż 20 g.
Miks margaryny i masła: Może zawierać niekorzystne izomery trans. Im bardziej miękki, tym lepszy. Dzienna porcja to 40 g.
Jak rozpoznać cukrzycę?
1. Stężenie glukozy na czczo:- poniżej 100 mg/dl - norma;
- 100-125 mg/dl - upośledzony metabolizm glukozy (stan przedcukrzycowy);
- równe lub powyżej 126 mg/dl - cukrzyca.
- poniżej 140 mg/dl - norma;
- 140-199 mg/dl - stan przedcukrzycowy;
- równe lub powyżej 200 mg/dl - cukrzyca.
Objawy cukrzycy
- zwiększone pragnienie;
- częste oddawanie moczu;
- zwiększony apetyt (utrata masy ciała w przypadku cukrzycy typu 1);
- zmęczenie i senność;
- nudności;
- wymioty;
- bóle brzucha (szczególnie u dzieci);
- nieostre widzenie;
- upośledzenie odporności (trudności z leczeniem infekcji);
- drętwienie, mrowienie i ból w stopach;
- zaburzenie wzwodu u mężczyzn;
- zaburzenia miesiączkowania (z brakiem miesiączki włącznie) u kobiet;
- przyspieszony oddech (w przypadku kwasicy ketonowej);
- zaburzenia świadomości (w przypadku ostrej hiperglikemii).
Cukrzyca u dzieci
Cukrzyca typu 1 dotyka 20 tysięcy młodych Polaków. Schorzenie to jest najczęstszą przewlekłą chorobą, która występuje przed 18 rokiem życia.Co roku wśród młodych ludzi liczba zachorowań na cukrzycę typu 2 wzrasta o 3 %. Obecnie 40-50 % zachorowań na cukrzycę wśród dzieci to przypadki cukrzycy typu 2.
Powikłania w cukrzycy
1. Retinopatia cukrzycowa: rozwija się, gdy zostaną uszkodzone naczynia, które odżywiają siatkówkę. Choroba prowadzi do stopniowego uszkodzenia wzroku i ślepoty.2. Powikłania ze strony układu krążenia: Osoby, chore na cukrzycę zapadają trzykrotnie częściej niż inni na zawał serca, udar mózgu czy miażdżyce tętnic obwodowych.
3. Nefropatia cukrzycowa: są to postępujące zmiany w nerkach, które prowadzą do niewydolności tych narządów.
4. Stopa cukrzycowa: to groźne powikłanie, jeżeli uszkodzeniu ulegają naczynia krwionośne i włókna nerwowe kończyn dolnych. Wskutek tego, ich tkanki stają się bardzo podatne na uszkodzenia, a także zakażenia. Rany goją się gorzej niż normalnie, zaburzone jest czucie w stopach, skóra ma tendencje do pękania, a kości mogą ulegać deformacjom.
Pamiętaj! Nieleczona stopa cukrzycowa kończy się amputacją.
W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?
Zdrowe odżywianie i jego...
Komentarze
Prześlij komentarz