Dieta dla 40-latki - jaka dieta dla czterdziestolatki?

Dieta dla 40-latki

W tym wieku dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. W porównaniu z młodością zapotrzebowanie organizmu na energię spada spada o 1/4. Dlatego choć nie jemy za dużo, to tyjemy.

Jaka dieta po 40 roku życia?

Musisz teraz zrezygnować z tłuszczu i słodyczy, jedz mniej słodkich owoców, bo mają za dużo cukru, a więcej rozmaitych warzyw.

 Uwaga! Po zaprzestaniu diety nie będziesz przybierać na wadze, jeśli nie będziesz się objadać. Kontroluj wagę ciała raz na tydzień, a kiedy zauważysz, ze znów przybyło Ci na wadze, powtórz dietę

W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:

  • chudego drobiu i rozmaitych ryb morskich oraz słodkowodnych - są lekkostrawne i organizm szybko je spala;
  • warzyw - poprawiają perystaltykę jelit, przyspieszają i regulują trawienie;
  • nabiału - mleka i jego przetworów (kefiru, jogurtu, twarogu, sera) - raz dziennie, ale w wersji niskotłuszczowej.

Uwaga! Pij dużo. najlepiej niegazowana wodę mineralna i herbatki ziołowe. Zaplanuj jedzenie na cały dzień (nieduże porcje, ale często - nawet 6 razy dziennie). 

Jedynym obfitym posiłkiem w ciągu dnia powinno być pierwsze śniadanie (najlepiej z nabiałem czy chuda wędliną). Postaraj się ograniczyć pieczywo, 1 kromka pełnoziarnistego chleba dziennie z zupełności wystarczy.

Uwaga! Spróbuj nie jeść kolacji. To najskuteczniejszy środek odchudzający. 

Przykładowa dieta po 40

Dzień pierwszy

Śniadanie:

- 10 dag chudego twarogu,
- Rzodkiewki i szczypiorek,
- 3 łyżki jogurtu.

Drugie śniadanie:

- 1 pomidor

Obiad:

- 15 dag pieczonej piersi z kurczaka albo cielęciny,
- 2 łyżki ryżu,
- Zielona sałata z sosem winegret.

Kolacja:

- Puchar z witaminami


Przepis: 1 duży pęczek rzodkiewek, 1 jabłko, kilka łodyg selera naciowego, 1 czerwona cebula, 1 sałata masłowa, pół pęczka natki pietruszki, sok z jednej cytryny, szczypta soli, mielony pieprz.

Oczyść warzywa, dokładnie umyj, starannie osącz; rzodkiewki pokrój na plasterki; cebulę i łodygi selera w krążki; natkę pietruszki posiekaj; rozdrobnione warzywa włóż do salaterki, przypraw, skrop sokiem z cytryny.

Dzień drugi

Śniadanie:

- 3 łyżki muesli ze szklanką mleka 0,5% tłuszczu,
- Kromka chrupkiego chleba cienko posmarowanego masłem,
- 2 plasterki szynki drobiowej,
- 1 ogórek.

Drugie śniadanie:

- 1 jabłko.

Obiad:

- Filiżanka bulionu z kurczaka z łyżką makaronu,
- Kalafior z sosem z papryki i razowym tostem

Przepis - 1 kalafior, 1/2 strąka papryki, 1 cebulka, sól, biały pieprz, 1 łyżeczka oleju

Oczyść kalafior, umyj, dokładnie osącz, ugotuj; paprykę i cebulę posiekaj, wrzuć na rozgrzany olej, podduś; polej odcedzony kalafior, posyp posiekaną zieleniną.

Kolacja:


- Sałatka jarzynowa z 10 dag pieczonej piersi z kurczaka z warzywami,
- 1 mandarynka.

Dzień trzeci

Śniadanie:

- Budyń na chudym mleku z truskawkami świeżymi lub mrożonymi.

Drugie śniadanie:

- Kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem żółtego sera,
- 1 pomidor.

Obiad:

- Gotowane mięso z piersi kurczaka (15 dag) z warzywami.

Przepis - 15 dag mięsa z piersi kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki masła

Oczyść włoszczyznę, dokładnie umyj, osączy, rozdrobnij; warzywa włóż do garnka, ugotuj w małej ilości wody, a kiedy będą miękkie, wyjmij, osącz; do wywaru włóż umyte i osuszone mięso, ugotuj, wyjmij na talerz, obłóż warzywami; na wierzchu połóż kawałek masła.

- 1 szklanka soku z buraka i jabłek rozcieńczonego wodą mineralną.

Kolacja:

- Pieczone jabłko bez dodatków.

Dzień czwarty

Śniadanie:


- Jajecznica z 2 białek i 1 żółtka,
- Kromka pełnoziarnistego chleba.

Drugie śniadanie:

- Kubek odtłuszczonego jogurtu naturalnego.

Obiad:

- Ryba ze szpinakiem

Przepis - 20 dag ryby (dorsz, tołpyga, mintaj), garść liści świeżego szpinaku, sól, 1/2 strąka papryki, łyżeczka oleju, 1/2 cytryny

Umyj rybę, posól, skrop sokiem z cytryny; szpinak umyj, wrzuć na 5 minut na osolony wrzątek, odcedź, skrop sokiem z cytryny zmieszanym z olejem; rybę ugotuj na parze, połóż na szpinaku, posyp kawałkami papryki.

- 1 ziemniak,
- 1 jabłko.

Kolacja:

- Sałatka jarzynowa z majonezem light.

Dzień piąty

Śniadanie:


- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 szklanka odtłuszczonego mleka 0,5%.

Drugie śniadanie:

- Pomidor lub kilka rzodkiewek.

Obiad:

- Zupa jarzynowa z ziemniakiem,
- Gołąbki z mięsem z indyka i warzywami.

Przepis - 3 liście kapusty, 10 dag mielonego mięsa z indyka, 1 łyżka ryżu, 1 cebulka, rzodkiewki, koperek, jogurt, sól, pieprz

Ryż ugotuj na sypko, ostudź; cebulkę obierz, posiekaj, wymieszaj z ryżem; połącz z mielonym mięsem, przypraw do smaku solą i pieprzem; liście kapusty zalej wrzątkiem, po upływie 3 minut osącz; rozłóż na deseczce, napełnij przygotowanym farszem, zawiń; ugotuj w osolonym wrzątku (ok. 15-20 min); wyjmij, udekoruj koperkiem i pokrojonymi w krążki rzodkiewkami; do jogurtu dodaj kilka łyżek wywaru, w którym gotowały się gołąbki, przypraw, sosem polej gołąbki.

Kolacja:


- 2 plasterki chudej wędliny, np. polędwicy lub szynki drobiowej,
- 1 kromka chrupkiego pełnoziarnistego chleba,
- Pół ogórka.

Marzysz o zrzuceniu nadwagi? Chcesz się zdrowo odżywiać, ale nie wiesz jak? 

Bez wyrzeczeń, bez katorżniczej diety, bez potu, łez i przekleństw. Wystarczy jedynie 7 prostych kroków, by wyrobić zgrabną sylwetkę, osiągnąć prawidłową wagę lub po prostu zacząć zdrowo żyć. Zadbaj o swoje zdrowie, póki czas – to prawdopodobnie najlepsza inwestycja, jakiej możesz dokonać w ciągu całego swojego życia...

Kliknij i sprawdź! »

Komentarze

Popularne posty