Odchudzająca dieta paryska - zasady diety
Odchudzająca dieta paryska
Twórcą tej metody odchudzania jest Francuz i jak przystało na kogoś co ceni sobie dobrą kuchnię, wyszedł on z założenia, ze wyrzeczenia podczas trwania diety muszą być ograniczone do minimum.Dieta została podzielona na trzy fazy. Pierwsza nie jest ucztą dla podniebienia, ale trwa ona krótko, w ciągu kilku dni można zgubić kilka kilogramów. Następnie jada się już smaczniejsze posiłki, które zaspokajają nasze zapotrzebowanie na składniki pokarmowe.
W sumie dzięki diecie paryskiej można zgubić bez większego wysiłku w ciągu miesiąca co najmniej 6 kg.
Uwaga! Autor tej diety radzi także, aby nie stawiać sobie za cel szybkiego osiągnięcia figury modelki. Lepszym rozwiązaniem będzie schudnąć mniej, unikając stresu i dużych ograniczeń.
Wzór na właściwą masę ciała
A. Waga ciała, gdy mieliśmy 18 lat i nie odchudzaliśmy się.
B. Największa masa ciała, jaką osiągnęliśmy (u kobiet włączając okres ciąży).
C. Nasza najmniejsza mas ciała po 18. roku życia.
D. Aktualna masa ciała.
Należy teraz dodać A do B i podzielić przez 2. W ten sposób otrzymamy Y.
Dodajemy C i D. Sumę dzielimy przez 2. Wynik to Z.
Dodajemy Y i Z dzielimy przez 2.
To jest nasza optymalna waga.
Uwaga! Nie można starać się chudnąć więcej, bo będzie to zbyt duże obciążenie dla organizmu.
Faza Cafe diety paryskiej
Jest nieobowiązkowy "rozruch". Osoby, które nie maja problemów ze zdrowiem i chcą szybko stracić kilka kilogramów, żeby mieć motywację do kontynuowania diety, mogą zdecydować się na nią.
Ta faza jest restrykcyjna i może być stosowana góra 10 dni. Tempo chudnięcia będzie wynosić 40-500 g dziennie, co stanowi imponujący wynik.
Uwaga! Jeśli w trakcie tej fazy ktoś poczuje się źle, to należy ją przerwać i przejść od razu do drugiego etapu.
Zasada fazy Cafe jest prosta:
- należy jeść tylko niskokaloryczne dania główne z warzyw i produktów białkowych (chudego nabiału, ryb, chudego drobiu). Uzupełnieniem będą owoce i orzechy.
Taki jadłospis choć jest ubogi w kalorie, to dostarcza dużo witamin, minerałów oraz mikroelementów. Szczególne znaczenie w tej fazie maja zupy warzywne, które trzeba koniecznie jeść. Poza naturalnymi produktami należy codziennie przyjmować magnez i multiwitaminę zgodnie z zaleceniami na ulotkach.
Niczego nie można słodzić cukrem, ale można używać słodzi,ów. Głównie polecane są stewia i aspartam. Jeśli po posiłku nadal czuje się głód, to można go zaspokoić talerzem np. gotowanych na parze warzyw, zielonej sałaty lub cykorii.
Trzeba pić 2 l wody i słabej herbaty dziennie.
Faza Bistro diety paryskiej
Ta faza diety paryskiej może być stosowana do 3 tygodni. W tym czasie poskromi się apetyt i schudnie 3,5-5 kg. Lista produktów, które można jeść, jest właściwe taka sama, jak w fazie Cafe.
Są to warzywa, pokarmy białkowe oraz owoce. Różnica polega na tym, że należy jeść znacznie większe porcje, a do surówek i sałatek można dodawać wiele różnych przepraw (w I fazie był to zazwyczaj tylko pieprz i odrobina soli).
Posiłki są wiec smaczne, a my nie czujemy się głodni ani osłabieni.
Uwaga! Autor diety paryskiej zaleca urozmaicenie jadłospisu.
Faza Gourmet diety paryskiej
Dania, które są proponowane na te fazę diety paryskiej zadowolą nawet smakosza.
Chudnie się 3,5=5 kg w pierwszym miesiącu, 2,5-4 kg w kolejnych. Można stosować dietę tak długi, aż zrzuci się nadwagę. Jeśli jednak w pewnym momencie organizm przestanie spalać tłuszcz (czasem się tak zdarza), to wtedy należy wrócić do fazy Cafe lub Bistro.
W fazie smakosza żadem chudy produkt nie jest zakazany. Można jeść nawet ziemniaki, makrony i sosy (w porcji może być najwyżej łyżeczka tłuszczu). Należy tylko dbać, aby porcje nie były duże. Np. chudego mięsa lub ryby na jeden posiłek nie zjada się więcej niż 115 g, jogurtu naturalnego - 175 g, twarogu naturalnego - 140 g, a sera zółtego - 30 g.
Oczyszczanie organizmu: Dieta surowa...
Jak poprzez odpowiedni dobór surowych składników swojego pożywienia możesz odmienić siebie...

Komentarze
Prześlij komentarz