Przykładowy jadłospis diety paleo - dieta paleolityczna

Dieta paleo - zasady i przykładowy jadłospis

Dieta paleolityczna (przodków, jaskiniowców) - przyjmuje się, że jej twórcą jest amerykański naukowiec dr. Loren Cordain, ale on sam twierdzi, że nie wymyślił jej żaden człowiek, tylko natura.
Jest to powrót do zasad odżywiania pierwszych ludzi. Zajmowali się oni głównie zbieractwem oraz łowiectwem i nie mieli pojęcia o rolnictwie i technikach przetwarzania żywności.

Według dr. Cordaina właśnie do takiej diety genetycznie jest przyzwyczajony ludzki organizm. Możemy dzięki niej zapobiec nadwadze, a także zyskać mnóstwo energii na co dzień.

Główne założenia diety paleo

Dieta paleo to nie tylko i wyłącznie sposób na utratę zbędnych kilogramów. Jest ona także stylem odżywiania, który pozwala utrzymać dobra kondycję, a także świetne samopoczucie.

Nie wymaga ona liczenia kalorii i nie trzeba także zmniejszać liczby posiłków w ciągu dnia ani ich wielkości.

Z diety trzeba natomiast wykluczyć następujące produkty:

  • nabiał: zakazane jest mleko i wszelkie jego przetwory;
  • ziarna zbóż: wszystko, co z nich zrobiono (pieczywo, płatki, mąka oraz ryż, kukurydza, kasze);
  • rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica oraz orzeszki ziemne);
  • ziemniaki, bo zawierają nie znana naszym przodkom skrobię;
  • tłuste mięso (boczek, słoninę, skóra z drobiu, skrzydełka, karkówka oraz inne tłuste części;
  • słodycze (ciasta, ciastka, cukierki, czekolada, miód.

Stosując dietę paleo, lepiej zrezygnować z wszelkich przetworzonych pokarmów (gotowe dania, konserwy, zupy w proszku itp.).

Nie używa się cukru (nie znali go nasi przodkowie). Z diety powinna zniknąć także sól, a zamiast niej dania przyprawia się świeżymi ziołami, czosnkiem i cebulą.

Trzeba wypijać ok. 2 l dziennie wody i herbat ziołowych. Rezygnuje się z soków, bo zwykle są dosładzane i pozbawione błonnika.

Jak komponować potrawy?

Dieta paleolityczna jest stosowana w trzech "poziomach", które różnią się ze względu na liczbę tzw. posiłków otwartych ( nie trzeba się trzymać zasad diety).

1 poziom diety: można zjeść 3 otwarte posiłki tygodniowo. Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie zacząć od tego poziomu, utrzymać przez 2-4 tygodnie i następnie przejść do poziomu 2. lub 3.

Można tez pozostać na 1 poziomie przez cały czas.

2 poziom diety: zezwala na 2 posiłki otwarte w tygodniu. dzięki czemu chudnie się szybciej niż na 1 poziomie diety. Stosuje się go najchętniej.

3 poziom diety: można zjeść 1 otwarty posiłek w tygodniu. Zaleca się go osobom, które chcą schudnąć jak najszybciej i które łatwo przystosowują się do zmian sposobu odżywiania.

Produkty, które muszą znaleźć się w jadłospisie diety paleo

Chude mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina okrojone z widocznego tłuszczu, drób bez skóry, dziczyzna oraz podroby. Jest to źródło żelaza i białka, podstawowego budulca komórek.

Ryby i owoce morza (najlepsze są ryby morskie oraz krewetki, małże, kalmary itp.) Źródło zdrowych kwasów omega-3, które wzmacniają serce i usprawniają prace układu nerwowego.

Owoce i warzywa (wszystkie dostępne oprócz strączkowych i ziemniaków).

Pamiętaj! Idealnie by było, gdyby połowa spożywanych kalorii pochodziła właśnie z warzyw i owoców. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów oraz błonnika, który przyspiesza trawienie. 

Orzechy i nasiona (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, pestki dyni i słonecznika). Źródło m.in. magnezu, który dba o prawidłową prace układu nerwowego oraz cynku, który wzmacnia odporność. Wykluczone są orzechy ziemne.

Jaja kurze (najlepiej wzbogacone w kwasy omega-3), kacze i gęsie. Źródło cennego białka, a także lecytyny (żółtko), która zapobiega miażdżycy i wspomaga też prace mózgu oraz poprawia pamięć. 

Oleje (oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy) - do 4 łyżek dziennie. Zawierają kwasy omega-3.

Suszone owoce (zastąpią słodycze). Źródło błonnika.

Przykładowy jadłospis diety paleo

Śniadanie: jabłko pokrojone w kostkę, wymieszane ze starta marchwią i rodzynkami. Jajko w koszulce. Filiżanka herbaty ziołowej.

Obiad: Grillowany łosoś, skropiony sokiem z cytryny, oprószony ziołami. Mieszanka sałat z cebulą.

Kolacja: Zapiekane pomidory. Pierś kurczaka pieczona w folii, z dużą ilością świeżych ziół. Herbata ziołowa.

Przekąska 1: Krojone banany, wymieszane z siekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Woda z cytryną.

Przekąska 2: Jabłko pieczone z cynamonem i rodzynkami lub pokrojona w plastry pomarańcza obsypana cynamonem, Herbata ziołowa.

Kuchnia polska według Pięciu Przemian...

Nasza wspaniała, polska kuchnia zgodna z filozofią chińskiej medycyny? 

 Kliknij i sprawdź! »

Komentarze

Popularne posty